Nyheter
Krögare ville inte ha biskopen som granne – nu har domen kommit
”Väsentlig egenskap” hos byggnaden skulle försvinna om Göteborgs stifts planer gick igenom, har Mark- och miljööverdomstolen meddelat

Göteborgs stifts planer på att bygga en tjänstebostad för biskopen gillades inte av krögarna i området. Nu visar det sig att planerna inte gillas av lagen heller.
Stiftet hade tänkt bygga till två våningar på det K-märkta huset från 1812 i korsningen Magasinsgatan-Kyrkogatan. På de nya våningarna skulle det finnas lägenheter, representationsvåning och arbetsrum för biskopen. Kommunen gillade planerna och gav grönt ljus genom att anta detaljplanen.
Gillade planerna gjorde dock inte områdets krögare. Krögaren och fastighetsägaren Lennart Grebelius befarade i februari 2023 att nya bostäder i området skulle leda till skärpta bullerregler.
– Det är olämpligt att ha känsliga bostäder där när det är ett så etablerat nöjeskvarter med ganska hög musik om nätterna. Och att behöva stänga vid 22, det är detsamma som döden, sa han till Dagens Nyheter.
Grebelius fick se sig överkörd i mark- och miljödomstolen, som ansåg att det var fråga om ”tätbebyggd innerstadsmiljö där det är rimligt att det finns såväl restauranger med uteserveringar som bostäder”.
”Väsentlig egenskap” skulle försvinna
Men krögaren tog saken vidare till nästa instans. Nu har Mark- och miljööverdomstolen tolkat lagen och fällt det slutliga avgörandet. Den här gången är det Göteborgs stift som får se sig överkört.
Domstolen anser att ytterligare två våningar på det gamla huset skulle ”innebära att en väsentlig egenskap hos byggnaden helt skulle försvinna”. Denna väsentliga egenskap är, menar domstolen, byggnadens ursprungliga höjd och takutformning. Ändras dessa två saker kommer byggnaden nämligen inte längre vara ”en av mycket få representanter för den småskaliga bakgatubebyggelse som uppfördes i samband med det tidiga 1800-talets stadsexpansion”, heter det i domskälen.
Sammantaget skulle en påbyggnad med två våningar – eller på domstolens prosa: ”en förändring av byggnadens volym och höjdskala” – strida mot plan- och bygglagens förvanskningsförbud. Någon tjänstebostad kan det alltså inte bli för Göteborgsbiskopen på den aktuella platsen.
”Göteborgs stift är besvikna över domen och ska nu analysera vad den innebär för att se om vi väljer att gå vidare”, skriver Fredrik Tengberg, chef vid stiftets egendomsenhet, i en kommentar till P4 Göteborg.
Står utan tjänstebostad
Göteborgs stift ansvarar för att förse sin biskop med en tjänstebostad, men sedan den nuvarande biskopen Susanne Rappmann tillträdde 2018 har hon inte haft någon formell tjänstebostad. Stiftet hade nämligen sedan länge sålt den tidigare tjänstebostaden. När hörnbyggnaden på Magasinsgatan köptes 2015 var syftet att ”eventuellt inrätta en ny biskopsbostad”, berättade Fredrik Tengberg för Kyrkans tidning i februari 2023.
När det nu står klart att det syftet inte får förverkligas står biskopen även fortsättningsvis utan tjänstebostad.