Nyheter
Kunglig medalj till hovpredikant Michael Bjerkhagen
Skulle vilja se fler gudstjänstbesökare i både Slottskyrkan och Gamla stans övriga kyrkor

I tio år har han tjänstgjort som ordinarie hovpredikant och pastor i Hovförsamlingen. Vigt kungaparets barn och döpt deras barnbarn. Nu tilldelas Michael Bjerkhagen konungens guldmedalj i åttonde storleken i Serafimerordens band för sina insatser.
H.M. Konungens medalj, förr kallad Hovmedaljen, ges till anställda inom Kungliga Hovstaterna som belöning för ”särskilda förtjänster”.
Michael Bjerkhagen är både glad och hedrad över utmärkelsen, som kommer att överlämnas personligen av kung Carl XVI Gustaf i närvaro av drottning Silvia vid en intern ceremoni på Kungliga slottet.
Sitt arbete beskriver han som ”både vardag och fest, stort och enkelt”.

– Jag utnämndes till extraordinarie hovpredikant 2011 och ordinarie hovpredikant och pastor för Hovförsamlingen 2013. Det var en händelserik tid när barnen gifte sig, och med många dop och jubileumsdagar, säger Michael Bjerkhagen till Dagen.
Som en kyrkoherde
Att vara pastor i Hovförsamlingen motsvarar att vara kyrkoherde i en svenskkyrklig församling, förklarar han.
– Skillnaden är att Hovförsamlingen fungerar både som församling och som stift, och med kungen som högste chef.
Michael Bjerkhagen är anställd av Hovstaterna, inte av Svenska kyrkan. En del av uppdraget är att fördela arbetet mellan de extraordinära hovpredikanter som tjänstgör i huvudkyrkan, Slottskyrkan, och i hovkapellen på slotten i Ulriksdal, Drottningholm, Rosensberg och Strömholm.
– Dessutom sitter jag i ett kyrkoråd, som alla kyrkoherdar, och deltar i en del vardagsaktiviteter som kungen vill att jag deltar i. Det är väldigt omväxlande och varierat, och jag är tacksam för att kungen och drottningen är så engagerade för Hovförsamlingen.
Historiens vingslag
Hit hör de församlingsaftnar som hålls en gång varje halvår, med kungaparet som värdar, i Bernadottebiblioteket.
– Då lyssnar vi på intressanta föredrag och ber aftonbön tillsammans. Man känner verkligen historiens vingslag. Att mötas i bön på Kungliga slottet är en gammal tradition som lever vidare, säger han.

Vid den senaste församlingsaftonen kom företrädare för Svenska Bibelsällskapet, presenterade sin verksamhet och engagerade gästerna i ett litet bibeldrama, berättar han.
Kungliga initiativ
Något som gjort särskilt intryck på Michael Bjerkhagen de senaste åren är två gudstjänster som kungen tog initiativ till: den nationella minneshögtiden för alla som avlidit i covid-19, och som hölls i Drottningholms Slottskapell i mars 2021, och gudstjänstserien för ukrainska flyktingar i Slottskyrkan våren 2022.
– De berörde mig djupt, säger han.
Hovförsamlingen är en icke-territoriell församling i Svenska kyrkan och består av cirka 500 medlemmar: dels kungliga familjen, och dels alla som har eller har haft anställning vid Hovstaterna eller Kungliga staberna, liksom deras livskamrater och barn.
– Många kungahus har präster knutna till sig men det här är mig veterligt den enda hovförsamlingen i världen. Det är unikt, säger Michael Bjerkhagen.
Söndagsgudstjänster
Han är stolt över Hovförsamlingens frivilliga kyrk- och gudstjänstvärdar, och vill gärna slå ett slag för de söndagsgudstjänster som firas klockan 11 i Slottskyrkan.
– Alla ska förstå att de är välkomna. De är inte bara till för hovet utan för allmänheten, säger han.
Gamla stan har fyra församlingskyrkor: Slottskyrkan, Storkyrkan, Tyska kyrkan och Finska kyrkan.
– En utmaning för dem kunde vara att erbjuda olika typer av gudstjänster vid olika tidpunkter istället för att alla ska fira samma typ av gudstjänst samtidigt, säger Michael Bjerkhagen.
– Det skulle bredda utbudet och öka attraktionen.