Nyheter
Kvinnoprästmotståndare Rune Imberg avkragades – får nu tillbaka sitt ämbete
Svenska kyrkans domkapitel ville frånta prästen Rune Imberg prästämbetet efter att han inte såg Göteborgs nya biskop Susanne Rappmann som sin andliga ledare. Nu har Överklagandenämnden upphävt beslutet.

Det var i januari 2019 som domkapitlet i Göteborgs stift i Svenska kyrkan tog beslutet att prästen Rune Imberg skulle avkragas, efter att han inte ville sluta upp bakom stiftets nya biskop Susanna Rappman, som 2017 blev första kvinnliga biskopen i Göteborg. I stället pekade Rune Imberg på Missionsprovinsens biskop Bengt Ådahl och sa att det var hans andlige ledare. Domkapitlet ansåg att Rune Imberg var illojal och fråntog honom rätten att utöva prästämbetet. Senare under året, ijuni 2019 avkragades även Missionsprovinsens biskop Bengt Ådahl.
Missionsprovinsen - en omstridd rörelse
Rune Imberg jobbar i dag som lärare i kyrkohistoria vid Församlingsfakulteten i Göteborg, men är också aktiv i Missionsprovinsen, en rörelse som enligt rörelsens hemsida består av församlingar och leds av en biskop. Missionsprovinsen har band till Svenska kyrkan, erkänner inte kvinnliga präster men säger sig samtidigt vara lojal mot Svenska kyrkan och den lutherska läran. Det är en omstridd rörelse med svenskkyrklig koppling, primärt för sitt kvinnoprästmotstånd. Rune Imberg har bland annat grundat två av Missionsprovinsens församlingar, i Borås och Mark.
”Har inte varit illojak eller brutit löften”
Efter att Domkapitlet i Göteborgs stift beslutade att avkraga Rune Imberg har ärendet överklagats till högsta instans inom Svenska kyrkan, det vill säga Överklagandenämnden. Deras besked är nu att upphäva domkapitlets beslut. Det som till en början beskrevs som en avkragning får nu snarare benämnas som en påkragning.
– Jag tycker det var väldigt positivt och glädjande, säger Rune Imberg till Dagen.
Framför allt är han glad över erkännandet att han inte brutit mot sina vigningslöften som präst. Men samtidigt är han kritisk mot den kyrka han är verksam i.
– Svenska kyrkan och Göteborgs stift är inte så måna om sina teologiska minoriteter, men det här är en upprättelse för präster som tycker som mig och för alla kristna som har samma linje som jag, säger Rune Imberg.
Han beskriver sin egen syn som bibel- och bekännelsetrogen, och säger att Missionsprovinsen bara är en av flera minoritetsrörelser inom Svenska kyrkan. Själv säger han sig vara aktiv i såväl Missionsprovinsen som lokala sammanhang inom Svenska kyrkan.
Ska fasas ut
Svenska kyrkan har i dag beslutat att inga nya kvinnoprästmotståndare får vigas och på sikt är det tänkt att denna uppfattning inom prästerskapet ska fasas ut.
Läs även Så är det att vara kvinna i kyrkan i dag - 8 kvinnor i 8 samfund berättar