Nyheter

Kyrka DO-anmäld för jobbannons - sökande trodde inte på Gud

Är det diskriminerande att kräva att en kyrkligt anställd ska vara medlem och tro på Gud? Frågan är uppe hos DO just nu.
Publisert Sist oppdatert

DO har öppnat upp ett tillsynsärende mot Norrköpings pastorat efter att en kvinna lämnat in en anmälan. Hon menar att kyrkan diskriminerar henne som arbetssökande eftersom hon inte är medlem och inte tror på Gud.

Måste man tro på Gud för att jobba i Svenska kyrkan? Frågan är aktuell efter att en kvinna i Norrköping gjort en anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO), då hon upplevt sig diskriminerad på grund av en jobbannons.

Kvinnan har lämnat in anmälan anonymt men beskriver sig som en vanlig Svensson som precis blivit uppsagd från sitt jobb på grund av coronapandemin. När hon nu letar ett nytt jobb handlar det om administrativa tjänster. Hon hittade tre utannonserade jobb hos Arbetsförmedlingen, varav två var i Norrköpings pastorat.

Kyrkans värderingar

Men i annonsen stod det att man förutsatte att den som sökte tjänsten var medlem i Svenska kyrkan samt att man delade kyrkans värderingar.

“Vilket då gör att jag inte kan söka denna tjänst då jag gått ur Svenska kyrkan, och jag delar kanske inte heller deras värderingar på så vis att jag inte tror på Gud”, skriver kvinnan i sin DO-anmälan.

“Men ska jag då bli straffad för det trots att jag kanske är den bästa administratör de skulle kunna få på den platsen?”

DO startar ärende

Hennes anmälan har plockats upp av DO som har startat ett så kallat tillsynsärende. De vill nu få in svar på en rad frågor från Norrköpings pastorat innan månadens slut.

Bland annat vad som menas med att man måste dela kyrkans värderingar samt vilken relevans det har till den utlysta tjänsten. DO vill också veta varför det är viktigt att den som söker den här typen av arbete måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Varför startade ni ett tillsynsärende?

– Vi går alltid igenom de anmälningar som kommer in, sedan gör vi en bedömning om vilka vi ska titta närmare på. Här fanns det anledning att ställa några frågor till pastoratet för att kunna ta ställning till om det är diskriminering, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Än så länge har DO inte landat i någon slutsats, utan nästa steg är att göra en bedömning utifrån de svar som kommer in från pastoratet.

Om ni kommer fram till att kyrkan har diskriminerat, vad händer då?

– DO har inte några egna sanktionsmöjligheter, säger Clas Lundstedt.

Därför hoppas de att berörda parter frivilligt kommer att rätta sig efter de beslut som fattas.

– I vissa fall bedömer DO att det är en rättsfråga som behöver dras till domstol. Då kan vi företräda den part som vi menar har diskriminerats.

Om den här annonsen var diskriminerande, kan det få betydelse även när andra trossamfund söker medarbetare?

– Vi menar att de tillsynsbeslut vi fattar ska vara vägledande för andra, säger Clas Lundstedt.

Men han vill poängtera att även om man bör ta hänsyn till DO:s beslut så är alla situationer inte är exakt likadana. Och just i det här fallet är det alldeles för tidigt att börja spekulera i eventuella konsekvenser.

Viktiga frågor

Thomas Wärfman är kyrkoherde i Norrköpings pastorat. Han säger till Dagen att de just nu håller på att ser över frågorna som kommit från DO, men att han i dagsläget inte kan gå in och kommentera i sak.

– Eftersom frågorna är viktig vill vi vara noggranna med svaren. Jag tycker att det här är intressant, det berör hur vi anställer människor i kyrkan samt vilka förväntningar som det går att ha på en kyrklig medarbetare.

Kyrkoherden lovar att vara mer frispråkig när väl pastoratet har lämnat in sitt svar till DO, men tills vidare måste han ligga lågt.

Fakta: DO

  • DO är en myndighet som arbetar mot diskriminering.
  • Hit kan man vända sig om man upplever sig diskriminerad, exempelvis på grund av religion, sexuell läggning eller etnicitet.
Powered by Labrador CMS