Nyheter
Kyrka krävde medlemskap vid anställning - diskriminerade inte
Norrköpings pastorat att att den sökande skulle vara medlem i Svenska kyrkan samt dela kyrkans värderingar

Norrköpings pastorat anmäldes i våras för diskriminering, orsaken var en platsannons där det stod att den sökande skulle vara medlem i Svenska kyrkan samt dela kyrkans värderingar. Men nu har Diskrimineringsombudsmannen friat pastoratet.
Kvinnan som kände sig diskriminerad ville söka en tjänst som administratör i Norrköpings pastorat. Men i annonsen stod det alltså att kyrkan förutsatte att den som sökte tjänsten var medlem i Svenska kyrkan samt att personen i fråga delade kyrkans värderingar.
“Vilket då gör att jag inte kan söka denna tjänst då jag gått ur Svenska kyrkan, och jag delar kanske inte heller deras värderingar på så vis att jag inte tror på Gud”, skrev kvinnan i sin DO-anmälan.
“Men ska jag då bli straffad för det trots att jag kanske är den bästa administratör de skulle kunna få på den platsen?”
Personlig angelägenhet
Kvinnans anmälan ledde till att DO startade ett så kallat tillsynsärende. DO begärde också att Norrköpings pastorat skulle yttra sig och i svaret till DO förklarade Norrköpings pastorat att de som en del av en öppen folkkyrka “varken kan eller vill mäta människors tro” och att de inte kräver någon bekännelse av sina medarbetare.
Thomas Wärfman, kyrkoherde i Norrköpings pastorat, förklarade för Dagen i samband med detta att en medarbetares tro måste ses som en personlig angelägenhet. Samtidigt förklarade han att det måste gå att ställa vissa krav på en jobbsökande person.
– Vi kopplar det i stället till värderingar. Det handlar om att man har en positiv bild av verksamheten och delar kyrkans värderingar. Där är kyrkotillhörighet ett yttre tecken på det. Men den enskildes relation till Gud, det är en personlig sak.
“Utåtriktade möten med människor”
När det gäller jobbet som administratör, som varit i fokus i DO-anmälan, handlar det om att man i tjänsten representerar kyrkan utåt.
– Den som möter någon som är anställd måste vara trygg med att den personen delar våra värderingar, sa Thomas Wärfman till Dagen.
– Alla administratörer har utåtriktade möten med människor, de som svarar i telefon är kyrkans ansikte utåt och de får också frågor kring tro och medlemskap.
Enligt Kyrkans tidning beslutade DO den 11 november att avsluta ärendet utan åtgärd. Beslutet går inte att överklaga.