Nyheter
Kyrkan i Malmö stärker sin närvaro i Rosengård
Var på plats efter bilbränningarna - inleder ett nytt långsiktigt samarbete med Islamic Center och Malmö stad

Svenska kyrkan i Malmö ingår i ett nytt lokalt nätverk som ska öka tryggheten och framtidstron i stadsdelen Rosengård.
– I nära samarbete med Islamic Center, Malmö stad och lokala föreningar vill vi stärka vår närvaro i området, säger Peter Hjorth, biträdande församlingsherde i Fosie församling.
Protesterna mot den senaste tidens koranbränningar ledde till våldsamheter och till att bilar sattes i brand i Rosengård i Malmö i söndags. Polisen möttes av stenkastning, och oroligheterna pågick under hela natten mot måndag.

– Vi var på plats i början av veckan för att samtala med boende. Förutom farhågor för materiella skador på sin egendom uttryckte många en oro för vad som kommer att hända, berättar Peter Hjorth för Dagen.
Han arbetar i Fosie församling, som har Rosengård som upptagningsområde. Han berättar om en ny satsning som Svenska kyrkan i Malmö gör tillsammans med bland andra Islamic Center, Malmö stad och några lokala föreningar.
– Det är ett nätverk som ska verka både med förebyggande insatser och med insatser i akuta situationer som den i helgen. Genom att arbeta tillsammans blir vi betydligt starkare än om var och en arbetar för sig.
Nätverket, som kallas Lokal beredskap i Rosengård, presenteras vid en samling i Rosengårds centrum den 14 september. I nätverket ingår även bostadsbolaget Victoriahem som äger fastigheter vid Ramels väg där de senaste oroligheterna var koncentrerade.

Vad kan kyrkan bidra med specifikt?
– Svenska kyrkan har kompetens att samtala med människor i svåra livssituationer. Den erfarenheten behövs när många känner oro. Och samarbetet i nätverket gör oss som kyrka starkare att göra det vi kan bäst, menar Peter Hjorth och utvecklar sitt resonemang:
– När jag, imamen och det övriga samhällets representanter visar att vi konkret bidrar med insatser som minskar polariseringen och misstron mellan människor och verkar för att öka framtidstron och tilltron mellan människor, har det betydelse.
– Vi vill vara en motkraft till de krafter som söker splittring och underblåser stämningar som leder till ökad fiendskap och främlingskap mellan enskilda individer och grupper av människor.

Är Gud en kraft att räkna med i det arbetet?
– Absolut. För människor som har en tro är det en styrka när något som detta händer. Gud ger tröst och är en kraft att räkna med när vi lyssnar på och samtalar med människor om det som sker, säger Peter Hjorth.
– När motsättningarna i samhället är så stora som i dag behövs mer än någonsin en stabil aktör som tar ansvar och enar. Och på den punkten upplever jag att Svenska kyrkan och andra kyrkor står med fötterna stadigt på jorden.
Gillar sitt Rosengård
Han är angelägen om att nyansera bilden av Rosengård som ett område där det ständigt är problem med hög arbetslöshet, våld och kriminalitet. Den beskrivningen är fel, menar han.
– Rosengård är inte en stadsdel där allt är problematiskt. Många gillar sitt Rosengård och vill inte bo någon annanstans. Där bor människor som, precis som du och jag, vill leva i fred med andra människor, och som gör just det.
På vilket sätt kommer nätverket att göra skillnad?
– En skillnad som jag ser är att vi blir snabbare på bollen när något sker. Vi blir mer effektiva och kan vara på plats i ett tidigare skede. Det handlar nog mycket om att visa att vi finns där för att bidra med lugn och trygghet.
– Jag ser stora möjligheter. Detta är inte ett projekt som vi genomför under en viss period utan det är ett sätt att arbeta som vi hoppas ska fortgå under lång tid. Vi ser det som en väg som kommer att göra skillnad.
Lokal i Rosengård
Svenska kyrkan har inte någon kyrka i Rosengård och har inte haft på många år. För drygt tjugo år sedan fanns en stadsdelskyrka, Rosengårds kyrka, men den avsakraliserades och är numera fritidsgård.
– Då hade antalet medlemmar minskat, och kyrkans fokus låg mer på att skära i kostnaderna. Man valde att prioritera verksamheten i Västra Skrävlinge kyrka. Nu är situationen en helt annan, vilket innebär att vi behöver tänka om.

Planerar Svenska kyrkan att skaffa en lokal i Rosengård?
– Ja, den diskussionen finns. Svenska kyrkan har fortfarande få medlemmar i Rosengård och från Västra Skrävlinge kyrka är det promenadavstånd till Rosengårds centrum. Men vi ser ett behov av en större närvaro i Rosengård. Det skulle göra oss som kyrka mer tillgängliga i den stadsdelen.