Nyheter
”Kyrkan måste börja våga prata om porr”
Pojkar börjar i genomsnitt titta på porr när de är tolv år. Samtidigt blir porren grövre och mer lättillgänglig. Porrmissbruk är ett vanligt problem och psykologen Alf B Svensson säger att det även syns i kyrkans värld.

Under Almedalsveckan presenterade kvinnojoursorganisationerna Roks och Unizon, samt Sveriges Kvinnolobby, manifestet #porrfritt. De vill begränsa spridningen av porr och tillsätta en utredning för att lagstifta mot porren, som de menar kan inspirera och normalisera mäns övergrepp mot kvinnor och barn. Satsningen har fått både hurrarop och kritik.
Tydligare censurregler
Teologen och författaren Olof Edsinger tror att det vore bra att lagstifta mot porren.
– Det är jättebra att de lyfter frågan, men kanske behövs andra ingångar i vad som är möjligt att lagstifta. I modern porrfilm är det vanligt med en tydlig koppling mellan porr och våld. Där tycker jag man kan man gå in och ha tydligare censurregler.
Han anser också att det vore bra att liksom England och Island fundera över möjligheten till nationellt porrfilter som gör det omöjligt för omyndiga att komma åt pornografiskt material via nätet. Det skulle drastiskt minska porrkonsumtionen.
Svårt att lagstifta
Psykologen Alf B Svensson anser också att det vore bra att begränsa porren men tror att det skulle vara svårt att lagstifta.
– Men både kyrkan och de här grupperna borde göra gemensam sak och kritiskt granska den snedvridna kvinnosyn som porren är ett uttryck för och ifrågasätta på ett sätt som man inte gör idag.
Enligt honom ger porren en skev bild av verkligheten.
– Man får en bild av att kvinnor bara är kroppar som ska utnyttjas och tillfredsställa män och att män bara är intresserade av att sätta på kvinnor på alla möjliga sätt. Det är också en förnedrande mansbild.
Han tror att porren kan sätta press på att experimentera på ett sätt som man egentligen inte vill.
– Porren är en stor del av många människors liv, inte minst för många tonårskillar. En stor grupp kollar på porr nästan varje dag och det påverkar både tjejerna och killarna.
Enligt Alf B Svensson är det ofta stort intresse när porrmissbruk tas upp i kyrkliga sammanhang. Många av de killar som ville ha bikt på en ungdomskonferens bekände just porrkonsumtion.
– Jag hörde också om en förkunnare som bara i några meningar berörde porr i sin predikan, jag tror det var på Hönö. Efteråt var det ganska många män som sökte själavårdsamtal för det.
Ger praktiska tips
Alf B Svensson sitter som telefonrådgivare för Pingst och Evangeliska frikyrkan och det är inte ovanligt att porrmissbruk är ämnet. Han hänvisar till självhjälpsgrupper som SLAA, Sex and Love Addicts Anonymous, en hjälp för anonyma sex- och porrmissbrukare, och han har också gett mer praktiska tips.
– En man hade lovat sin fru att sluta, men hade fortsatt på kvällarna när frun var borta. Då föreslog jag att frun skulle ta med datorn och mobilen så att han inte hade chans att göra det.
Alf B Svensson tror att problemet med porr är lika stort inom kyrkans väggar som utanför, och kanske att skammen och skulden är ännu större. Han anser därför att det är viktigt att kristna vågar beröra ämnet.
– Kyrkan har ofta gått kring het gröt. Antingen har man inte sagt någonting eller så har man moraliserat och skuldbelagt i stället för att ge en sund vägledning. Att man är intresserad av porr och blir upphetsad av det är ju naturligt.
Känsligt ämne
Olof Edsinger anser att det inte finns något alternativ. Kyrkan måste prata om porr.
– Det är inte hållbart att inte predika om det för det berör i så hög grad människors vardag. Att det är ett känsligt ämne gör det inte mindre viktigt. Det får bara ännu större makt över oss.