Nyheter

Kyrkbesökare bojkottar kollekten i protest mot slaverifond

“Varför ska jag betala från min magra pension?”

Slavhandel under 1800-talet.
Slavhandel under 1800-talet.
Publisert Sist oppdatert

Den anglikanska kyrkans beslut att avsätta motsvarande 1,32 miljarder kronor till en skadeståndsfond för att man tjänat pengar på slavhandeln på 1700-talet har fått gudstjänstbesökare att börja bojkotta kollekten under mässorna.

– Den vanligaste repliken som återkommer om och om igen är “varför ska jag ge från min magra pension till kyrkan när de har hundra miljoner pund att misshushålla med på det här sättet?”, säger Luke Appleton, kyrkofullmäktig i den anglikanska församlingen i Paignton på den brittiska sydkusten, till The Telegraph. Han har nu skrivit till den anglikanska kyrkans allmänna synod, som sammanträder till och med tisdag, och frågat om de lokala kyrkorna kommer att kompenseras för uteblivna kollektintäkter.

Kyrkor stängs

Det var i januari förra året som Church of England inrättade en fond om 100 miljoner pund – 1,32 miljarder kronor – för att gottgöra för det man tjänat på att investera i den transatlantiska slavhandeln under 1700-talet, något som avslöjats av en internutredning året innan. Pengarna ska användas under nio år, bland annat till sociala projekt i de områden i Storbritannien som till stor del befolkas av ättlingar till slavar.

Detta har emellertid upprört många församlingsmedlemmar i andra områden, som fått se nedskärningar följa på varandra i sina församlingskyrkor i takt med att medlemsantalet minskar och kyrkor stängs.

– Jag misstänker att det finns en särskild ilska där kyrkorna får höra att de inte kan ha någon egen kyrkoherde eller få pengar för att reparera sina historiskt och kulturellt viktiga byggnader medan man ser hur kyrkan centralt leder bort stora summor från sitt kärnsyfte”, säger Luke Appleton.

“Vederstygglig handel”

Church of England har försäkrat att inga pengar från de lokala kyrkorna går till fonden, utan att den finansieras av kyrkans egna tillgångar som uppskattas vara värda över hundra gånger så mycket. Trots det uppges människor alltså ha börjat stryka kyrkan ur sina testamenten eller sluta ge till kollekten.

Omkring 34 000 afrikaner beräknas ha kidnappats, skeppats till Karibien och Sydamerika, och sålts in i slaveri av The South Sea Company, i vilken den anglikanska kyrkan investerade motsvarande 5,8 miljarder kronor i dagens penningvärde.

– Denna vederstyggliga handel tog män, kvinnor och barn skapade till Guds avbild och berövade dem all deras värdighet och frihet. Det faktum att några inom kyrkan aktivt stödde och profiterade från detta är en källa till skam, sade ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, i sin ursäkt i samband med att internutredningen publicerades.



Powered by Labrador CMS