Nyheter
Kyrkfack positivt till nytt avtal kring anställningar
Snabbare väg till fast anställning och ökat stöd till utbildning.
Det är några av punkterna i förslaget till Sveriges nya, förändrade arbetsrätt.
– Som helhet är det en acceptabel uppgörelse, säger Stefan Lindetun på Vision Ekumeniska som organiserar anställda inom frikyrkan.
I korthet innebär uppgörelsen att arbetsgivarna får det enklare att göra sig av med anställda och göra undantag i turordningsreglerna.
I gengäld får de anställda ökad rätt till vidareutbildning – med 80 procent av lönen under tiden. Hur landar då detta avtal – som i måndags kallades historiskt – i kyrkorna?
Vill se mer utbildning
Stefan Lindetun på Vision Ekumeniska, välkomnar framför allt utbildningssatsningen.
– När vi gör undersökningar bland våra medlemmar ser vi att kompetensutvecklingen alltid får lägst betyg. Så nu hoppas vi att det kan bli mer utbildning, säger han till Dagen.
Även församlingsstyrelser skulle behöva mer utbildning i vad det innebär att ha arbetsgivaransvar, tycker han.
– Den här uppgörelsen ställer ökade krav på styrelserna och det vore ypperligt med mer utbildning i HR-frågor, säger han.
Snabbare anställning
I överenskommelsen står också att det endast ska krävas tolv månaders anställning för att man ska bli tillsvidareanställd. I dag är det två år som gäller. Det gör att så kallade projektanställningar kan komma att bli mindre vanliga i framtiden.
– Från vår sida är det förstås bra att folk snabbare får tillsvidareanställningar. Men för arbetsgivarna kan det bli komplicerat, och för second hand-butiker kan det bli komplicerat eftersom de ofta är uppbyggda på bidragstjänster för att verksamheten ska klaras, säger han.
“Kommer inte drabba oss”
För arbetsgivarnas del blir det enklare att kringgå bestämmelserna “sist in, först ut” vid uppsägningar. I uppgörelsen står nämligen att tre personer kan undantas från dessa regler – till skillnad från två i dag. Och då bara på företag med upp till tio anställda.
– Förhoppningsvis blir effekten inte så stor för våra medlemmar, eftersom de allra flesta församlingar bara har några få anställda, säger Stefan Lindetun.
Påverkar inte utköpen
Det ska även bli något enklare att avskeda anställda. Begreppet “saklig grund av personliga skäl” vid uppsägning kommer ersättas med enbart “sakliga skäl”.
– Det tror jag heller inte kommer påverka oss speciellt mycket. Det är ytterst få sådana fall, utan betydligt vanligare med det som brukar kallas utköp – alltså överenskommelser mellan en anställd och församlingsstyrelsen om att anställningen ska upphöra, säger Stefan Lindetun.

“Positivt med omställningsavtal”
Den andra parten – arbetsgivarsidan – representeras bland annat av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Sten Lycke, biträdande förhandlingschef, tycker att det är för tidigt att recensera avtalet.
– Det som är positivt är de omställningsavtal som ges till de anställda. Svenska kyrkan står inför stora förändringar där församlingarna kan behöva göra sig av med personal framöver, säger han.