Nyheter
Kyrkohistoriker: Påminner om avkragningen för 70 år sedan
Oloph Bexell jämför anmälningarna mot Dick Helander och Thomas Petersson

Visby stifts biskop Thomas Petersson fick på måndagen lämna sin tjänst. Senast något liknande hände i Svenska kyrkan var för närmare 70 år sedan.
– I modern tid är det bara de här två, och även om fallen är alldeles olika påminner domskälen om varandra, säger Oloph Bexell, professor emeritus i kyrkohistoria vid Uppsala universitet.
På 1950-talet väckte det så kallade Helandermålet stor uppståndelse i Sverige. Bakgrunden var att Dick Helander, som vigdes till biskop i Strängnäs stift i mars 1953, senare samma år blev avsatt från tjänsten och biskopsämbetet av Uppsala rådhusrätt. Anledningen var att han befanns vara skyldig till förtal.
Med anledning av det allmänna intresset 1953 återgav Upsala Nya Tidning den 23 december stora delar av domen från rådhusrätten. Bland annat stod följande:
“Med biskopsämbetet följer skyldighet bl. a. att ha tillsyn över underställda präster och att i stiftet vara ett föredöme för andra. Särskilt i betraktande härav synes Helanders handlingssätt och det sinnelag detta utvisar oförenligt med ett rätt handhavande av det biskopsämbete som anförtrotts honom. På grund av det anförda och övriga omständigheter i målet finner rådhusrätten att Helander med hänsyn till biskopsämbetets särskilda beskaffenhet visat sig uppenbarligen icke vara skickad att inneha detta.”
– Även om språket är lite annorlunda är det precis samma anda som nu, säger Oloph Bexell, till Dagen.
– Motiveringen som anges i domen mot Helander är mycket lik resonemanget som Ansvarsnämnden gör i fallet med biskopen i Visby stift.
“Det här är en moralisk fråga”
Enligt Oloph Bexell kokade besluten i båda fallen ned till frågan om vandel – biskoparnas levnadssätt och uppförande. Han konstaterar att bristerna på detta område innebar att varken Helander eller Petersson kunde utöva en biskops tillsynsuppdrag och inte heller vara ett föredöme för andra. Och som en konsekvens av detta att de brutit mot sina biskopslöften.
– Det här är en moralisk fråga som en vanlig domstol inte kan ta ställning till.
Oloph Bexell tillägger att Dick Helander avsattes som biskop, men att han fick behålla prästämbetet. Vid resning i målet 1964 gjordes ingen ändring i själva domen, men straffet sänktes och Helander fick tillbaka biskopsämbetet.
Jämför med politikers agerande
På tisdagens pressträff på stiftskansliet i Visby jämförde ärkebiskop Antje Jackelén den uppkomna situationen med en läkare eller advokat som blir av med sin legitimation. I likhet med dem konstaterade hon att det blir omöjligt för en biskop som förklarats obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst att utföra sitt arbete. Oloph Bexell drar en annan parallell, politiker på olika nivåer som genom sitt beteende bryter mot sitt partis värdegrund.
– De får också lämna sina uppdrag, även om det kan handla om sådant som inte är lagbrott. Förtroendet är skadat.