Nyheter
Kyrkoledare missnöjda med begränsat påskfirande i Jerusalem

Kyrkoledare i Jerusalem fortsätter att kritisera Israels politik i Jerusalem när nu grekisk-ortodoxa anklagar de israeliska myndigheterna för att “orimligt” begränsa antalet deltagare under den heliga eldens påskhögtid i Gravkyrkan. Polisen säger att det är av brandsäkerhetsskäl.
JERUSALEM. Kyrkoledare i Jerusalem har under mer än ett år befunnit sig på kollisionskurs med Israel när de upprepade gånger kritiserat den israeliska politiken i Jerusalem – som de anser diskriminerar kristna. De pekar också på det ökande antalet hatbrott riktade mot kristna i staden.
Nu protesterar den grekisk-ortodoxa kyrkan mot att de israeliska myndigheterna begränsar antalet deltagare till 1 800 inne i Gravkyrkan i Jerusalem under den heliga eldens högtid som äger rum på lördagen, den ortodoxa påskaftonen. Det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem kallar inskränkningen “orimlig” och “hårdhänt”.
Även förra året begränsades deltagarantalet trots protester, men tidigare år har runt 10 000 personer varit i och utanför kyrkan. Den israeliska polisen hänvisar till brandrisken när tusentals levande ljus tänds samtidigt i kyrkan, men patriarkatet säger att det inte kommer att samarbeta med myndigheterna.
”Myndigheterna får göra som de vill”
– Vi ska genomföra ceremonin som vi gjort under tvåtusen år och inbjuder alla som vill be tillsammans med oss att delta. Myndigheterna får agera som de vill. Kyrkorna kommer att förrätta bön i frihet och fred, säger fader Mattheos Siopis i det grekisk-ortodoxa patriarkatet på en pressträff.
Kommissarie Yoram Segal vid Jerusalempolisen säger att “säkerheten är högsta prioritet” under en dag när muslimer, kristna och judar samtidigt firar högtider på liten yta i Jerusalems gamla stad.
– Vi ska reglera folkmassornas rörelser, säger han.
Den heliga eldens högtid är en av de viktigaste högtiderna för de ortodoxa kyrkorna. Den symboliserar Jesu återuppståndelse för de troende. Elden utgår, enligt de troende, från Jesu grav och tas emot av patriarken som för den vidare till tusentals människor som tänder ljus i Gravkyrkan.
Elden förs sedan vidare med flyg till Grekland och en rad andra länder med stora ortodoxa samfund.

Ska ha stoppat påskfirare
Israel får också kritik för att ha dragit in tillstånden för runt 700 kristna, de flesta grekisk-ortodoxa, i Gaza att besöka Jerusalem under påsken. De israeliska myndigheterna har inte angett något skäl, men har generellt infört hårdare restriktioner för inresor från Gaza efter den senaste tidens våldsamheter.
Samtidigt riktar patriark Pierbattista Pizzaballa, överhuvud för den romersk-katolska kyrkan i Heliga landet, skarp kritik mot Israels nya regering.
Han säger att premiärminister Benjamin Netanyahus högerregering har förvärrat situationen för kristna i landet. Detta för att antalet hatbrott mot kristna ökar och för att förövarna, enligt patriarken, känner sig vara “skyddade” av de högerextrema krafterna i regeringen.
– Frekvensen av dessa attacker, dessa aggressioner, har blivit något nytt. De här människorna känner att de är skyddade … att den kulturella och politiska atmosfären nu kan rättfärdiga eller tolerera aktioner mot kristna, säger patriark Pizzaballa till nyhetsbyrån AP och fortsätter:
– Den här upptrappningen för med sig mer och mer våld. Det kommer att skapa en situation som blir mycket svår att ställa till rätta.

Israel tillbakavisar
Hans uttalande är det senaste av flera utspel från kyrkoledare i Jerusalem som anklagat Israel för att föra en politik som syftar till att “driva ut” kristna från Jerusalem och Heliga landet. Israel tillbakavisar anklagelserna.
– Att Israel upprätthåller religionsfrihet har alltid varit viktigt för oss. Det gäller alla religioner och minoriter som har fritt tillträde till heliga platser, säger Tania Berg-Rafaeli, chef för avdelningen för världsreligioner på Israels utrikesdepartement, till AP.
