Nyheter

Kyrkomötet sade ja till bevarad vigselrätt

Svenska kyrkan vill behålla sin vigselrätt. Det beslutade det pågående Kyrkomötet i Uppsala på torsdagen. Ledamöterna gick på gudstjänstutskottets linje och avslog därmed de motioner som krävde ett nej till vigselrätt alternativt en utredning om konsekvenserna av ett nej. Det blev votering kring en av motionerna, 161 ledamöter röstade emot förslaget, 74 röstade för.

UPPSALA. Stiften har tidigare sagt vad de tycker om förslaget till en samkönad äktenskapslagstiftning. Men nu beslutade alltså Kyrkomötet att Svenska kyrkan vill behålla vigselrätten.

Ärkebiskop Anders Wejryd sade vi en efterföljande presskonferens att frågan om vigselrätten mycket väl kan komma upp igen i ett kommande kyrkomöte, om riksdagen fattar beslut i ärendet den närmaste tiden.

Wejryd tolkade Kyrkomötets beslut som att ledamöterna värnar kontakten med medlemmarna och det förtroende som finns mellan samhället och kyrkan. På Dagens fråga om var han själv står i frågan om samkönade äktenskap svarade han:

- Jag vill att homosexuella i kyrkan ska ha rätt till stöd i sitt samliv, men jag håller ännu öppet huruvida vi ska utvidga äktenskapsbegreppet eller behålla partnerskapslagen.

Före den 15 januari ska kyrkostyrelsen lämna sitt remissvar på den statliga utredningen om förändring av äktenskapslagen. Biskoparna har gjort något så ovanligt som att debattera offentligt. De har argumenterat och åberopat teologiska aspekter till stöd för den egna hållningen. När kyrkomötet återsamlades i tisdags för en andra session blev frågan om vigselrätten och den nära sammankopplade frågan om en könsneutral äktenskapsbalk inte helt oväntat den mest omdiskuterade.

Kyrkomötets ledamöter har varit minst sagt kluvna. Talarlistan var lång när frågan i går eftermiddag debatterades. Diskussionen, som pågick mer än två timmar, blev omfattande utan några egentliga sammandrabbningar och visade en tydligt splittrad kyrka.

Flera ledamöterna påpekade vikten av eftertanke och lämpligheten att invänta riksdagens beslut i äktenskapsutredningen. Andra visade på det positiva i att biskoparna på ett aktivt sätt deltagit i den offentliga debatten och att man framfört sin åsikt i frågan.

Inte givet

2003 beslutade kyrkomötet att slå fast att man ville behålla vigselrätten. När frågan nu aktualiserades igen, var det inte lika givet.

- Det är rätt att vi 2003 sagt att vi vill bevara vigselrätten. Men nu har vi ett annat utgångsläge. Vi har fått en statlig utredning som handlar om äktenskapet. Låt oss därför våga ifrågasätta och problematisera kyrkans egna traditioner, sa Mirjam Berglund, Frimodig kyrka, och efterfrågade en utredning från Svenska kyrkan.

Andra åberopade traditionen och försämrade kontaktmöjligheter med svenska folket som argument för att behålla vigselrätten.

Starkt tradition

- Vår tradition är djupt rotad. Låt våra medlemmar få behålla vigselgudstjänsten, låt dem få behålla den dagen, och låt den var utformad på det sätt som den är, sa Susanne Torgesson från Folkpartister i Svenska kyrkan, fisk.

- Den viktigaste signal vi ska sända härifrån är att vi gör inte skillnad på människor och människor. Vigselrätten bör därför omfatta alla, sa Anna Karin Hammar (s).

Carl-Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift:

- Vi lever inte i en enhetskultur, vi lever i ett mångfaldssamhälle. Hur länge kan vi hålla undan för alla diskrimineringsargument, frågade han sig och framhöll civiläktenskapet som en lösning.

Esbjörn Hagberg vill se att kyrkan helt avsäger sig vigselrätten.

- För mig har det varit ett ställningstagande sedan ungdomen. Vigselrätten är en rest från enhetskyrkan. Därför är det viktigt att vi får en utredning som belyser de olika frågeställningarna, sa han.

Powered by Labrador CMS