Nyheter
Kyrkor attackeras och kristna dödas i Myanmar
Minst fyra personer har dödats då Myanmars militär öppnat eld mot kyrkor, dit civila sökt skydd från de uppblossade striderna. Kristna ledare i landet fördömer attackerna.
Två kyrkor i delstaten Kayah har attackerats av Myanmars militär de senaste dagarna, sedan strider blossat upp. Förödelsen inne i “Heliga hjärtats kyrka” nära staden Loikaw var omfattande. Omkring 300 personer, mest kvinnor och barn, hade sökt skydd i kyrkan undan gatustriderna. Militärens beskjutning av kyrkan ledde till att fyra personer dog.
Bara någon dag senare upprepades det hela, då St. Josephs kyrka i staden Demoso också blev beskjuten. På bilder går det att se att kyrkans gula fasad är full av kulhål. I det här fallet var det dock ingen som dog.
Söker skydd i kyrkor
Sedan militärkuppen i Myanmar har våldet eskalerat och de nu pågående striderna i delstaten Kayah är bara en i mängden av mindre konflikter som pågår i landet. Flera delstater har sedan länge gjort militärt motstånd mot centralmakten, i flera fall handlar det om delstater med stor kristen befolkning, som i Kayah.
Kyrkor har blivit en tillflyktsort för civilbefolkningen efter att strider blossat upp mellan militären och de lokala miliserna.
Kyrkoledare fördömmer
De båda kyrkor som bombarderats av militären tillhör den katolska kyrkan och Myanmars ärkebiskop, kardinal Charles Maung Bo, kom snabbt med fördömanden efter den första dödliga attacken.
“Det är med stor sorg och smärta som vi hör om attackerna mot oskyldiga civila som sökt skydd i Heliga hjärtats kyrka”, löd hans uttalande, enligt Independent Catholic News.
“Denna våldshandling innehöll oavbruten beskjutning med tungt artilleri riktat mot en rädd grupp främst bestående av kvinnor och barn. Det resulterade tragiskt nog i fyra människors död och åtta skadade.”
Ärkebiskopen uttryckte sin ilska över att religiösa byggnader blivit en måltavla i konflikten, samt berättade att många i stället nu väljer att fly ut i djungeln, med fara för sina liv.
Buddhistisk nationalism
Den hårdföra militären som den 1 februari genomförde sin kupp och avsatte president Aung San Suu Kyi har mött på ett stort folkligt motstånd, men har också på sina håll ett starkt stöd. Bland annat sluter flera buddhistmunkar upp bakom militären, som själva driver på för en buddhistisk nationalism.
Omkring 90 procent av befolkningen i Myanmar är buddhister och mitt under pågående konflikt har militären beslutat att bygga världens högsta Buddhastaty i marmor, 19 meter hög. Den ska stå i huvudstaden Naypyitaw och beskrivs som ett sätt att vinna folks hjärtan.
Militärens täta band till buddhismen innebär att flera religiösa minoriteter i landet känner sig utsatta. Redan innan militärkuppen kritiserades Myanmar för sin hantering av den muslimska gruppen rohingya, med anklagelser om folkmord. Parallellt höjs också rösten, exempelvis från Open Doors, om allvarlig förföljelse riktat mot kristna.
Sedan militärkuppen den 1 februari i år har 826 personer dödats av militären, enligt färska uppgifter.