Nyheter
Kyrkorna med på stort metoo-upprop
Sju åtgärdsförslag som ska bidra till att skapa ett samhälle fritt från sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Det listar representanter för 65 metoo-upprop - däribland frikyrkornas upprop - inför valrörelsen.

På DN Debatt skriver en samordningsgrupp, som består av initiativtagare och administratörer från 65 av höstens metoo-upprop, en gemensam artikel om vad de tycker att politikerna bör göra.
De vill bland annat se en nationell visselblåsarfunktion, obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld i polisutbildningen och kräver att fler anmälningar om sexuella trakasserier utreds.
Läs också: Kvinnor i frikyrkan startar metoo-upprop
En av de som står bakom artikeln är Karin Ingridsdotter från det frikyrkliga metoo-uppropet #sanningenskagöraerfria, som Dagen skrivit om.
Varför har ni skrivit debattartikeln i Dagens Nyheter?
– Vi som tog initiativet till #sanningenskagöraerfria vill ha en förändring i kyrkorna. Men detta är en fråga som är större än så.
– Den gäller på alla nivåer i hela samhället. Så för oss känns det självklart att göra detta tillsammans med andra metoo-upprop, säger Karin Ingridsdotter till Dagen.
Läs mer: Efter metoo - nu kommer SKR med riktlinjer om sexuella övergrepp
Är det något eller några av era förslag som särskilt gäller kyrkor och kristna samfund?
– De flesta av våra önskemål går nog att överföra till den frikyrkliga miljön. Till exempel den som handlar om satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning.
– En naturlig fråga vi bör ställa oss är: Hur undervisar vi om detta i kyrkan?
Politikernas ansvar
Hon menar att det är en styrka att så många av metoo-uppropen står bakom förslagen och hoppas att det ska leda till verkliga förändringar.
– Vi är inne i ett valår och man kan tycka att alla de politiska partierna borde vara intresserade av att lyssna på oss och komma med förslag som leder framåt.
Efter initiativet till #sanningenskagöraerfria har Karin Ingridsdotter och andra varit inbjudna till att fortsätta arbetet på samfundsnivå i Equmeniakyrkan och till att tala om sexuella trakasserier och övergrepp i församlingar.
– Det fortsätter vi gärna med för det är ett steg i rätt riktning. Vi hoppas att vi ska få komma till andra frikyrkor också. Detta är något som finns i alla samfund, menar hon.
Möte med Regnér
I dag hålls ett möte mellan representanter för de 65 metoo-uppropen och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Det hålls på Historiska museet i Stockholm och sker på initiativ av metoo-uppropen.
Karin Ingridsdotter kommer själv inte vara med på mötet men hon hoppas att det ska leda till att politiker i samtliga partier tar dessa frågor på större allvar och kommer med förslag på hur det ska bli bättre.
Bland de som skrivit under artikeln på DN-debatt finns också det metoo-upprop som gjorts bland anställda i Svenska kyrkan, som kallas #vardeljus.