Nyheter
Kyrkorna nöjda med möte
Kyrkorna har känt sig undanskuffade av andra sektorer. De begärde ett möte med Folkhälsomyndigheten – och efteråt var de nöjda. – Det var en nöd i församlingarna som gjorde att vi behövde prata, säger Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd.

Sveriges kristna råd (SKR) har tidigare berättat om en växande frustration angående otydliga direktiv för kyrkliga evenemang. Därför hade de begärt ett möte med Folkhälsomyndigheten, vars generaldirektör Johan Carlson bjöd in rådet till myndighetens kontor i Solna under måndagen.
– Det här var på vårt initiativ. Det var en nöd i församlingarna som gjorde att vi behövde prata och få hjälp och rådgivning, säger Karin Wiborn, generalsekreterare i SKR.
Läs merKyrkor vill ha klara besked från Folkhälsomyndigheten om gudstjänstfirande
"Väldigt bra möte"
När Sveriges kristna råd kom ut från mötet var det med nöjda miner. Utöver Karin Wiborn och Mikael Stjernberg från SKR deltog också representanter från rådets presidium: ordföranden Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, Nausikaa Haupt, Katolska kyrkan, och Yusuf Aydin, Syrisk-ortodoxa kyrkan. Alla tyckte att de hade fått framföra viktiga poänger.
– Det var ett väldigt bra möte. Vi kände att vi alla fick berätta på en ganska detaljerad nivå hur exempelvis ett nattvardsfirande går till. Det kändes som de lyssnade med intresse, säger Daniel Alm.
Särskilt viktigt, betonade Daniel Alm, är det att förtydliga vad som egentligen är tillåtet under gudstjänster. Medan Folkhälsomyndigheten har gått ut med allmänna rekommendationer för att minska smittspridningen har det rått förvirring kring vilka regler som är fastslagna i lag, som Dagen tidigare har rapporterat om.
– Vad är lag och vad är omdöme? Det var kärnan i samtalet. Då fick vi möjlighet att ge alla dessa exempel och hoppas att de kan svara så tydligt som möjligt, säger Daniel Alm.
Ett konkret besked som kyrkorna fick under mötet är att gudstjänster med största sannolikhet kommer att få ett undantag från regeln att sitta ned vid allmänna sammankomster. Det kan tillåta en större flexibilitet när det kommer till att stå upp vid sång och andra gudstjänstsmoment.
Läs merPolischef: Kyrkokör räknas inte som gudstjänstbesökare
Lagförslag på remiss
I övrigt fick kyrkorna inga färdiga besked – än. I stället väntar man nu på ett lagförslag som har skickats ut på remiss till olika instanser, däribland SKR och Folkhälsomyndigheten. Kyrkorna hoppas att lagen kommer att ta större hänsyn till deras verksamheter. Det betonades från kyrkornas sida att deras aktiviteter ofta skiljer sig åt från andra typer av allmänna sammankomster och därför bör anpassas efter deras specifika förutsättningar.
– Oftast är det familjer som kommer till våra gudstjänster, det är inte samma omsättning på människor som på en fotbollsmatch. Det här kanske gör att det finns större förståelse för samfunden och kan möjliggöra lite större utrymme att bedriva vår verksamhet under säkra former, säger Yusuf Aydin från Syrisk-ortodoxa kyrkan.
När kyrkorna nu har fått ge sin bild till Folkhälsomyndigheten hoppas de att de kan fortsätta att påverka processen som leder fram till lagar och rekommendationer. Till skillnad från andra sektorer har kyrkan hållit sig i bakgrunden – fram tills nu.
– Kultur och idrott är väldigt bra på att marknadsföra sig. Det är en lärdom för oss: det är bra att vi är snälla men vi ska inte vara för tysta. Vi kan inte bara sitta och vänta på vår tur. Kyrkan är ingen liten perifer del i vårt samhälle utan det är en grundbult, säger Karin Wiborn.
Läs merPolisregioner tolkar förbudet om 50-gränsen i kyrkorna helt olika