Nyheter
Kyrkornas världsråd kritiserar Israel - och kristna
Hamas och demonstranterna i Gaza kommer undan utan anmärkningar då Kyrkornas världsråd uttalar sig om den senaste tidens våldsamheter. Israel och kristna som hyllar ambassadflytten får hård kritik.

"Våldet och blodutgjutelsen måste fördömas av det internationella samfundet, som måste se till att en internationell utredning tillsätts. Situationen kräver en djupare förståelse för vad som ligger bakom det som skett"
Så inleds uttalandet som Kyrkornas världsråd skickat ut efter de blodiga protesterna på gränsen mellan Israel och Gaza, som slutade med att cirka 60 palestinier sköts ihjäl och ytterligare tusentals skadades.
Kristna får kritik
Kyrkornas världsråd, ofta beskrivet som ett kyrkligt FN, är mycket skarpt i sin kritik mot Israels agerande, inte bara för det dödliga våldet riktat mot palestinier, utan även mot kristna som jublar åt att USA flyttat sin ambassad till Jerusalem.
"Det är en väldigt allvarlig situation för kyrkan lokalt, och globalt, att vissa kristna tackar Gud för beslutet som är så totalt emot internationell lag och som i så stor utsträckning underminerar fredsprocessen", skriver Kyrkornas världsråd.
De beskriver ambassadflytten till Jerusalem som en provokation riktad mot "de ockuperade och förtryckta palestinierna".
Hamas slipper kritik
Hamas och de palestinier som deltog i demonstrationerna mot Israel har i flera sammanhang kritiserats för sitt agerande, inte minst anklagas Hamas för att ha orkestrerat protesterna. Alla är heller inte överens om att de är fredliga. Men Hamas och demonstranterna slipper helt undan från kritik då Kyrkornas världsråd uttalar sig.
"Demonstranterna använde sig av sina rättigheter att uttrycka sitt motstånd och sin förtvivlan i den situation som det palestinska folket befinner sig i", lyder Kyrkornas världsråd uttalande.
Där beskriver de hur obeväpnade civila, inklusive barn, skjuts med skarpladdade vapen på ett sätt som är oförsvarbart. Israels agerande kan inte beskrivas som ett uttryck för rätt till självförsvar, enligt uttalandet.
Palestinsk ledare
Kyrkornas världsråd har sedan tidigare ett starkt engagemang för den palestinska kristna minoriteten, och fram till förra året var den palestinska lutherska prästen Munib Younan organisationens president, en av de högsta positionerna jämte generalsekreteraren Olav Fykse Tveit.
De driver också det Ekumeniska följeslagarprogrammet som bevakar situationen på Västbanken, bland annat hur israeliska bosättare agerar.
Israelvänliga kyrkor
Kyrkornas världsråd är ett ekumeniskt organ som samlar 348 medlemskyrkor i 110 länder, främst lutherska, anglikanska och ortodoxa kyrkor. I Sverige är Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan medlemmar.
Utanför denna stora globala kristna gemenskap står flera protestantiska kyrkor, exempelvis pingströrelsen, samt den katolska kyrkan.
Från dessa kyrkofamiljer kommer helt andra tongångar. Det kristna stödet för Israel kommer främst från protestantiska kristna i USA, där exempelvis pastor Robert Jeffress var med och bad vid ceremonin då den nya ambassaden i Jerusalem öppnade. Hans medverkan kritiserades hårt på basis av tidigare uttalanden, bland annat att judar och muslimer kommer till helvetet.
Påven manar till lugn
Påve Franciskus har också adresserat våldet i Gaza, och uttryckte sin smärta för allt död och lidande. Han pekade dock inte ut någon av parterna som ansvarig för vad som inträffat, enligt RNS, utan uppmanade i stället alla parter att jobba för fred och att återgå till förhandlingsbordet.