Nyheter
Kyrkostrid störde begravning av tidigare ärkebiskop
“Hur vågar han sätta sin fot här?” skrek en kvinna som senare sprang ut från kapellet på Skogskyrkogården
Ärkebiskop Pavlos ledde den grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige i många år. Nyligen avled han – och i protest mot sin efterträdare valde han att begravningen skulle genomföras i en annan kyrka. När den nuvarande ärkebiskopen oanmäld dök upp kokade känslorna över.
Ledningen för den grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, med ärkebiskop Cleopas Strongylis i spetsen, har under vintern anklagats för en rad oegentligheter och just nu pågår en utredning kring bidrag som Myndigheten för stöd till trossamfund har beviljat trossamfundet.
Parallellt med detta har även den interna kritiken växt och i samband med begravningen av kyrkans tidigare ledare Pavlos Menevisoglou i början av mars blev sprickan uppenbar.
Kvinna protesterade och sprang ut
Göteborgs-Posten, som tidigare har publicerat flera kritiska artiklar om ärkebiskop Cleopas Strongylis, uppger att 86-årige Pavlos Menevisoglou varken ville bli begravd i den grekisk-ortodoxa kyrkan eller att hans efterträdare skulle närvara på begravningen som leddes av en rumänsk präst.
Men enligt GP:s reporter, som fanns på plats under ceremonin på Skogskyrkogården i södra Stockholm, anlände ändå ärkebiskop Cleopas Strongylis till kapellet.
Enligt GP spred sig först en “obekväm tystnad” i rummet innan ärkebiskopen gick fram till den öppna kistan och böjde sig fram för att kyssa den döda tidigare ärkebiskopen.
– Vad gör han här? Pavlos ville inte ha honom här! Hur vågar han sätta sin fot här? skrek en kvinna som senare sprang ut från kapellet.
“Det här är helt unikt”
År 1974 utsågs Pavlos Menevisoglou till metropolit av Sverige och hela Skandinavien. Det var en roll som han hade ändå fram till 2014. Under dessa 40 år växte kyrkan, men GP uppger att Pavlos Menevisoglou efter sin pensionering blev allt mer kritisk mot utvecklingen i den grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige samt mot patriarken i Konstantinopel.
Att han i slutändan så tydligt markerade sitt avståndstagande förvånade ändå många av begravningsgästerna.
– Det här är helt unikt. Jag har aldrig varit med om att en metropolit, som byggt upp hela grekiska kyrkan i Skandinavien och som tidigare varit en av patriarkens närmaste män, plötsligt väljer bort sin egen kyrka vid sin död. Det är en väldigt kraftig signal till patriarken i Konstantinopel, sa en man som tidigare tillhörde trossamfundets ledning till GP.