Nyheter
Kyrkovalets vinnare är de politiska partierna
S, C och SD gick samtliga framåt i kyrkovalet och får ses som vinnarna. I övrigt var det bara POSK som ViSK som vann mark.

De politiska partierna ser ut att stärka sitt grepp om Svenska kyrkan. När valresultatet började droppa in på söndagskvällen visade det sig ganska snart att alla som önskat sig en kyrka fri från partipolitik får fortsätta drömma.
Socialdemokraterna fortsätter att vara klart störst, och trots kritik från flera håll, SD, de opolitiska grupperna, från borgerligt håll, så lyckades de faktiskt växa från 29 till 30 procent.
SD "tar inte över"
Sverigedemokraterna var det mycket snack om inför valet, inte minst efter att partiledaren Jimmie Åkesson lovat att de ska "ta över". Så blir det inte, SD växer från 6 till drygt 9 procent. Därmed lär de inte bli någon maktfaktor den kommande mandatperioden.
Även Centerpartiet gör ett bra val, och går från 12 till 14,5 procent. Trots att de inte synts så mycket i valrörelsen, där framförallt S och SD fått stort utrymme.
Klicka på grafiken för att se den större.
De opolitiska står och stampar
De tre grupper som startats inifrån kyrkan, och som helst vill bli av med partierna, lyckades inte flytta fram sina positioner nämnvärt. POSK går visserligen framåt något, från 15 till 17 procent. Men det räcker så klart inte om de vill förverkliga sina idéer om indirekta val och en kyrka fri från partipolitik.
Frimodig kyrka och Öppen kyrka står mer eller mindre och stampar på samma ställe, strax över 4 procent.
Valets förlorare
Den grupp som förlorar mest är de fem nomineringsgrupper som bildats utifrån ett politiskt parti, där Borgerligt Alternativ är den stora förloraren. De backar från 12,5 till 8,5, i sitt andra försök att stå på egna ben i kyrkoval, sedan Moderaterna klippte bandet med dem.
Möjligtvis har Moderaternas kris påverkat valresultatet här.
Bland de övriga grupper i samma genre backade samtliga utan ViSK, som dock landar på blygsamma 3 procent.
Många smågrupper
På det hela taget kommer kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, fortsättningsvis bestå av en rad smågrupper. Om en 4-procentsspärr infördes skulle fyra nomineringsgrupper ramla ut, i och med årets valresultat (FiSK, KR, MPSK och ViSK). Ytterligare två ligger farligt nära, Frimodig kyrka och Öppen kyrka ligger precis över 4 procent.
Läs också: Valdeltagandet steg ordentligt i helgens kyrkoval