Nyheter
Kyrktekniker tackades för arbete under pandemiåret
Teknikdag lockade volontärer från flera samfund till digital träff

Många teknikkunniga i kyrkorna har dragit ett extra tungt lass under pandemiåret. När 240 volontärer samlades till en digital konferens uttrycktes ett tack till gruppen från både samfundsledare, musiker, församlingsmedlemmar med flera.
Det är Svenska alliansmissionen och ungdomsförbundet SAU som är drivande i inbjudningen till teknikdagen för ljud- och ljus- och bildtekniker, som nu hölls för tredje gången.
Från en studio i Jönköping kopplade man i lördags eftermiddag upp sig mot deltagare spridda från Skåne i söder upp till norr i landet, och från olika kyrkor och samfund. På programmet stod en rad olika samlingar med undervisning, peptalk, uppmuntran och nya tekniska tips kring ljud, ljus och bild. I år med fokus på att sända digitala gudstjänster.
Tekniker har jobbat hårt
– I många kyrkor har det varit en stor omställning året som gått. När vi inte har kunnat samlas till gudstjänst, eller fått mötas i begränsade former, så har teknikerna tvingats hitta nya vägar. Många har lagt ner mycket tid och ibland lånat ut privat utrustning för att inte belasta församlingens ekonomi. Nya människor har klivit fram, säger Sara Vittgård, musikkonsulent hos Svenska alliansmissionen och SAU.
Under teknikdagen talade SAM-pastorn Mikael Celinder från Bankeryd på temat: “Bereden väg för Herran – om tekniske(r) n som förmedlare av världens viktigaste budskap”. Exempel från olika församlingar delades och ett seminarium hölls om musikrättigheter, upphovsrätt och licenser vid webbsändningar.
Tack från samfundsledare
Ett uppskattat inslag var också en film med röster från samfundsledare, församlingsledare, musiker med flera, totalt ett 20-tal personer, som fick uttrycka sitt tack till teknikerna i kyrkorna för deras arbetsinsats under pandemiåret.
– Väldigt många var glada för att kunna få uttrycka “tacket”. Ofta får teknikerna bara kommentarer från omgivningen när något går fel, medan det är tyst när allt gått bra. Det kändes jätteviktigt att teknikerna får mötas på det här sättet, säger Sara Vittgård.