Nyheter

L: Alla konfessionella friskolor ska avvecklas nästa mandatperiod

Frågan splittrar regeringen - men Liberalerna lovar inför det stundande Landsmötet att befintliga skolor ska bort.

Liberalerna: Alla konfessionella friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod
Liberalerna vill att alla konfessionella friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod.
Publisert Sist oppdatert

Något gehör för sin sak har de inte fått i den nuvarande regeringen. Men Liberalernas partistyrelse lovar ändå inför det stundande Landsmötet att alla konfessionella friskolor ska avvecklas under ordnade former den kommande mandatperioden.

Liberalerna är det enda partiet i regeringsunderlaget som vill se ett totalförbud av konfessionella friskolor, något de också gick till val på. Nu är det också de som ansvarar för skolfrågorna i regeringen, med Lotta Edholm (L) som skolminister.

Men regeringen som helhet är kluven i frågan, inte minst då Kristdemokraterna är en varm förespråkare av konfessionella friskolor. Så de beslut som hittills fattats av den borgerliga regeringen handlar om tuffare tillsyn, men inga förslag har lagts om förbud.

Skolminister Lotta Edholm (L).

Frågan tas upp

Frågan är om Liberalerna planerar att börja driva sin linje hårdare än tidigare? Inför partiets stundande landsmöte kommer frågan om konfessionella friskolor att tas upp, ofta kallade religiösa skolor av dem som kritiserar modellen.

En motion som kommit in föreslår att alla dessa skolor ska avvecklas. Motionären Stefan Jakab argumenterar för att detta måste ske eftersom eleverna där inte erhåller evidensbaserad utbildning.

“Att redan från unga år bli påtvingad en livsåskådning hör inte ett modernt och demokratiskt samhälle till. Religion är en privat angelägenhet i Sverige och måste så förbli”, skriver han i sin motion.

Nästa mandatperiod

Partistyrelsen har nickat instämmande till förslaget och svarar att “religiösa friskolor inte har någon plats i svensk skola”. De menar att dessa skolor försämrar integrationen och att de hämmar elevernas frihet.

“Särskilt allvarligt är att de barn som har störst behov av att integreras i Sverige ofta är samma barn som sätts i religiösa friskolor. Så får det inte vara”, skriver partistyrelsen och föreslår att konfessionella friskolor ska förbjudas. Även om de kan få svårt att driva igenom detta i nuvarande regering sätter de ändå en tidsgräns för när ett förbud ska ha varit genomfört.

“Ett stopp för etablering av nya eller expandering av befintliga religiösa friskolor ska införas skyndsamt och de befintliga ska avvecklas under ordnade former under nästa mandatperiod”, skriver Liberalernas partistyrelse i sitt svar till Stefan Jakab.

Undantag ska dock finnas för nationella minoriteter.

Vill även införa slöjförbud

Det ser också ut att bli en stor debatt om slöjförbud på Liberalernas landsmöte, detta efter att två motioner kommit in med många underskrifter. Förslaget som läggs fram är ett slöjförbud på förskolor och lågstadiet.

Liberala kvinnor, som lagt den ena motionen, resonerar att ett barn ska ha rätt att få bygga sin egen identitet och att skolan har ett ansvar för att jobba med jämställdhet, vilket krockar med det som slöjan symboliserar.

“Vi tror att förbud mot slöja i förskola och lågstadium kan bidra till att flickor längre fram får större frihet att välja själva om de vill bära slöja eller inte, istället för att den påtvingas av föräldrarna”.

Skärp lagen

Även här är partistyrelsen positivt inställd, men väljer att inte köpa argumentationen rakt av då de anser att ett generellt förbud inte är rätt väg att gå. Exempelvis ser man risken för att flickor hålls borta från skolan, eller placeras i konfessionella skolor.

Motförslaget som ges är därför att ge personalen i förskolan och skolan ett starkare stöd för att kunna stå emot krav från föräldrar om att deras barn ska bära slöja. Liberalerna vill också att brottet olaga tvång ska kunna breddas så att det ska kunna bli straffbart för föräldrar att tvinga på sitt barn slöja.

Fakta: Liberalernas landsmöte

  • Den 17-19 november håller Liberalerna sitt landsmöte i Linköping, vilket är partiets högsta beslutande organ.
  • Flera motioner har kommit in som handlar om religion, de som inte nämns i artikeln ovan handlar om ett sekulärt Sverige och att införa muslimska helgdagar, något som partistyrelsen vill avslå.
Powered by Labrador CMS