Nyheter

L: Morgonandakt innan skoldagen är tillåtet

Liberalerna är på väg att skärpa sina förslag gällande konfessionella friskolor. Men för de flesta kristna friskolor skulle skillnaden bli väldigt liten jämfört med i dag.

Liberalerna vill att skoldagen ska vara helt fri från religiösa inslag. Men en frivillig andakt innan skoldagen börjar är inte aktuellt att förbjuda.
Publisert Sist oppdatert

”Så ska religionen ut ur skolan” löd rubriken på Aftonbladets artikel där det senaste förslaget från Liberalerna beskrevs som ”en offensiv”. Förslaget går ut på att en skoldagen från början till slut ska vara fri från konfessionella inslag.

Motion ligger bakom

Robert Hannah är ny integrationspolitisk talesperson och berättar för Dagen att bakom Liberalernas utspel ligger en motion som kommit in till partiets landsmötesdagar, och inom kort kommer förslaget att göras tillgängligt då handlingarna i sin helhet presenteras.

Det nya förslaget är att inga religiösa inslag får finnas under en ”sammanhållen skoldag”. Vad är skillnaden mot i dag?

– Skillnaden är att ta bort det undantag som funnits för konfessionella skolor att det under luncher, raster eller utflykter ska finnas religiösa aktiviteter.

Läs ävenL: Inga religiösa inslag ska tillåtas under skoldagen

Många kristna skolor anordnar en frivillig morgonandakt innan skoldagen börjar, är det okej?

– Om den är innan skoldagen så kommer det att vara tillåtet. Men om det är under normal skoltid så måste det tidigareläggas.

Så det är okej om en skola har en frivillig morgonbön en kvart innan skolstart?

– Absolut, det vi vill ha är en sammanhållen skoldag där det inte får förekomma religiösa aktiviteter.

Är det inte så det fungerar i dag?

– Jag har varit i skolor där det fungerar så, men också i skolor där man har böner och olika typer av religiösa aktiviteter som är organiserade av skolan under själva skoldagen.

Robert Hannah säger att det i dag finns en mångfald bland de konfessionella friskolorna, men främst är det skolorna som ligger i utsatta områden som inte sköter sig och som det här förslaget är riktat mot.

– Det här är ett förslag för att spetsa till att inget barn via grupptryck ska känna att man behöver delta i religiösa aktiviteter.

Om elever frivilligt väljer att ha någon form av bönestund eller religiös aktivitet, exempelvis kristna skolgrupper, är det okej?

– Ja, vårt förslag riktar sig mot skolorna. De får inte anordna religiösa aktiviteter. Men om en elev ber en bön vid lunchen finns det inget hinder eller om eleverna själva organiserar det utan skolans medverkan så får de göra det.

Liberalernas tidigare linje att förbjuda nya religiösa friskolor, gäller den fortfarande?

– Ja, det finns inga förslag på förändringar. Så det gamla integrationsprogrammet ligger.

Robert Hannah säger att Liberalernas nya förslag att begränsa religiös aktivitet i skolorna handlar om integration. Han säger sig också vara medveten om att många konfessionella friskolor redan i dag har en stor mångfald, och själv nämner han den katolska skolan i Göteborg som exempel där han själv sett att eleverna har olika religiös bakgrund.

Med samma religion

– Men det finns områden med skolor där elever enbart har samma religion och föräldrarna har en liknande uppfattning. Med det här förslaget ska alla känna sig välkomna till sådana skolor, säger Robert Hannah.

– Jag kan inte avgöra hur många skolor det berör, men det finns ett integrationsproblem i utsatta områden.

Läs ocksåElisabeth Sandlund: Liberalerna borde byta namn tillFörbudspartiet

Förbud mot konfessionella friskolor

  • Flera partier har de senaste åren kommit med förslag på förbud eller begränsningar av konfessionella friskolor.
  • De fyra Januaripartierna, S, MP, C och L har kommit överens om ett etableringsstopp för den här typen av skolor.
  • Frågan utreds just nu och väntas vara klar i december.
Powered by Labrador CMS