Nyheter

(L)-topp tveksam inför ”angiverilagen”

De kraftfulla protesterna mot att lärare ska tvingas ange elever lär ge resultat tror Fredrik Malm (L): ”Jag har aldrig träffat en lärare som står bakom det”, säger han när han gästar Dagens ledarpodd.

Fredrik Malm (L) gästar Dagens ledarpodd, Steven Crosson (till vänster) och Frida Park.
Publisert Sist oppdatert

Liberalerna är med på tåget då ett förslag som fått öknamnet ”angiverilagen” ska börja utredas. Men riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) har protesterat mot att lärare ska tvingas ange elever och när han gästar Dagens ledarpodd säger han att de omfattande protesterna mot lagförslaget troligtvis kommer att ge resultat.

”Jag är läkare, inte gränspolis.” ”Stoppa en hjärtinfarkt eller angiva?” Just nu svämmas sociala medier över av budskap för att stoppa det som fått öknamnet ”angiverilagen”. Det är en lagstiftning som ännu inte finns men som kan bli verklighet om något år efter att en statlig utredning blir klar. Det som är kontroversiellt är att myndighetsanställda ska anmäla papperslösa de kommer i kontakt med, något som väckt stark kritik, framför allt när det gäller lärare och vårdpersonal.

Komma åt skuggsamhälle

En politiker som protesterat mot delar av denna tilltänkta lag, som har sitt ursprung i Tidöavtalet, är liberalen Fredrik Malm. Han gästar nu Dagens ledarpodd för att berätta varför han skrev en debattartikel med krav på att lärare borde få ett undantag, samtidigt som han i samma veva deltog på den pressträff där själva utredningen till lagändring presenterades.

– Jag tycker att det mesta av det här är okontroversiellt, säger Fredrik Malm om utredningen i sin helhet.

Där ingår flera förslag för att komma åt skuggsamhället och få bättre ordning på vem som vistas i Sverige. Men just frågan om informationsplikt, eller angiverilag som kritiker föredrar att använda, har blivit den stora snackisen och även en vattendelare inom regeringsunderlaget.

Lärare protesterar

Fredrik Malm vill jämföra det här med den kritiserade gymnasielagen och hur lärare plötsligt via betygssättning tvingades avgöra om deras elever skulle få stanna kvar i Sverige eller utvisas.

– Då lägger man en etisk börda i knät på enskilda lärare och skolpersonal. Jag ser lite samma risker här, säger han, säger Fredrik Malm och kopplar ihop det med ett införande av informationsplikt i skolans värld.

– Jag har aldrig träffat en lärare som står bakom det.

Det är därför han protesterat mot att skolpersonal ska behöva lämna ut information om elever, på samma sätt som andra politiker, exempelvis inom Kristdemokraterna, protesterat mot att vårdpersonal ska börja anmäla papperslösa.

Fredrik Malm (L) gästar Dagens ledarpodd, Steven Crosson (till vänster) och Frida Park.
Fredrik Malm (L) gästar Dagens ledarpodd, Steven Crosson (till vänster) och Frida Park.

Blir förhandling

Den liberale riksdagsledamoten frågades ut av ledarskribenterna Frida Park och Steven Crosson. I slutet av samtalet landar Fredrik Malm i att de mest kontroversiella delarna som nu diskuteras troligtvis kommer att hyvlas bort.

– Det som utredaren kommer fram till kommer att behöva förhandlas av oss politiker, säger han.

Så frågan om det blir någon ”angiverilag” är långtifrån avgjord och Fredrik Malm säger att Liberalerna har sin tydliga uppfattning, exempelvis att flera grupper ska få undantag när det gäller plikten att informera om när papperslösa söker sig till någon myndighet, skola eller sjukhus.

– Min bedömning är att man kommer att föreslå undantag, inte minst för att det är ett så kompakt motstånd, säger Fredrik Malm.

– Lärare vill inte vara migrationspolitikens förlängda arm.

Fakta: Dagens ledarpodd

  • Dagen har lanserat en ny podd, där tidningens ledarredaktion samtalar om aktuella händelser.
  • I avsnitt två gästades Frida Park och Steven Crosson av Fredrik Malm (L) för att prata angiverilag.
Powered by Labrador CMS