Nyheter

Läckta planer: Engelska kyrkan kan få Brexit-biskop

Sparkrav sätter press på Englands statskyrka att göra om organisationen

Publisert Sist oppdatert

Engelska kyrkan planerar för en drastisk omgörning, enligt planer som har läckt till The Times. Ett av förslagen är att låta biskopar ta hand om en särskild fråga – som coronaviruset eller Brexit – i stället för ett stift.

– Det vore inte bara olyckligt, det vore fel, säger teologiprofessorn Linda Woodhead vid King’s College London.

Att Engelska kyrkan står inför en omvälvande förändring har länge stått klart. En dyster ekonomisk prognos gör att kyrkan funderar över sätt att omstrukturera sin verksamhet.

Nu har konkreta planer tagits fram för framtidens statskyrka i England, enligt ett dokument som The Times har sett. I detta dokument finns det flera förslag som har väckt uppmärksamhet i landet.

Enligt de nya planerna skulle stiftsgränserna dras om för att minska antal stift. I dagsläget finns det 42 stift där 27 av stiften går med ekonomisk förlust, delvis på grund av att människor har flyttat till nya platser, skriver The Times.

Blir som ministrar

Ännu mer radikalt är dock ett annat förslag: nämligen att en del av kyrkans biskopar skulle få nya ansvarsområden som inte längre har med geografisk stiftsindelning att göra. I stället skulle biskopen kunna få ansvar för ett specialområde, som Brexit eller covid-19.

Syftet är bland annat att frigöra mer tid från biskopars administration som i stället skulle läggas på att “fokusera på kyrkans uppdrag”, som kyrkans dokument uttrycker det.

“Förändringarna som det här dokumentet diskuterar är omfattande. Om de införs kommer de att ha en betydande inverkan på kulturen, rollerna, ansvarsområdena och strukturerna som Engelska kyrkans biskopar arbetar inom”, står det i dokumentet, enligt The Times.

“Vore fel”

Förslagen mottogs med skepsis från experter både i och utanför kyrkan och menar att det skulle få Engelska kyrkan att fungera mer som ett politiskt oppositionsparti nu gör.

– Ärkebiskopen av Canterbury skulle bli en sorts premiärminister med en kabinett av ministrar. Det vore inte bara olyckligt, det vore fel. Det skulle göra kyrkan till en skuggregering, säger teologiprofessorn Linda Woodhead vid King’s College London.

Biskopen i Buckinghams stift, Allan Wilson, var också kritisk och fortsatte liknelsen med det politiska systemet:

– Parlamentsledamöter förväntas ha sina egna valkretsar. Om någon därifrån skriver till dem tar de hänsyn till det. Och om våra politiker behöver koppla sitt arbete till en fysisk plats behöver biskopar definitivt det också, säger han.

Tidsbestämda perioder

Prästen Angela Tilby menade att de föreslagna förändringarna är en del i att närma sig hur samhället i stort tänker kring specialiserade roller.

– Det är en radikal förändring som går i riktningen av hur sekulära institutioner sköts, säger hon.

Andra sparförslag i dokumenten är att ge biskopar tidsbestämda perioder på sju år som kan förnyas och att reducera antalet underbiskopar – förutom de 42 stiftsbiskoparna finns det i dag också 72 biträdande biskopar i Engelska kyrkan. The Times rapporterar att Generalsynoden – Engelska kyrkans högsta beslutande organ – ska träffas den här veckan för att diskutera kyrkans framtid.

Fakta: Engelska kyrkan

  • Engelska kyrkan blev fristående från Romersk-katolska kyrkan 1534 när engelske kungen Henry VIII inte fick igenom sin skilsmässa hos påven.
  • Den har en anglikansk inriktning och kyrkans högsta ämbete innehas av ärkebiskopen av Canterbury.
  • Den har omkring 26 miljoner medlemmar.
Powered by Labrador CMS