Nyheter

Läkarmissionen och PMU: Vi är glada och stolta

Panzisjukhuset, där fredspristagaren Denis Mukwege är verksam, byggdes med pengar från Sida, Läkarmissionen och PMU. – Mukwege är en så värdig mottagare av priset, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU till Dagen.

Panzisjukhuset Denis Mukwege Kongo Bukavu
Panzisjukhuset i DR Kongo.
Publicerad Senast uppdaterad

Tack vare stöd från Sverige kunde Denis Mukwege utbilda sig till läkare och sedan 2002 är han chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo.

Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn fått vård på sjukhuset genom SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence), efter att de utsatts för sexuellt våld, skriver Läkarmissionen i ett pressmeddelande.

Gynekologi

Sjukhuset har utvecklat en hög kompetens inom avancerad gynekologisk kirurgi. Detta för att kunna operera kvinnor som trasats sönder av det sexuella våldet i landet.

– I en mörk värld med hat och konflikter så är och förblir doktor Mukwege en lysande förebild. Vi är stolta över vår långa gemensamma kamp och hoppas att priset ska bidra till omvärldens verkliga uppvaknande kring systematiska övergrepp på kvinnor, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

Läs mer: Nobels fredspris till Mukwege och Murad

Förhandstippad

Denis Mukwege har varit förhandstippad favorit till fredspriset i flera år. Men ändå blev Niclas Lindgren överraskad.

– Till slut tänker man att det händer nog aldrig. Därför var jag mindre förberedd. Men det är fantastiskt att en man som så outtröttligt kämpat för att ge röst åt några som inte har någon röst prisas med det största av priser.

– Han är en så värdig mottagare av priset och vi är otroligt stolta och glada som PMU och pingströrelse i Sverige, säger han.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Mukwege är en profetisk diakon

"Uppmärksamma svårigheterna"

Lindgren hoppas att fredspriset ska uppmärksamma svårigheterna i DR Kongo.

– Förhoppningsvis påverkar detta situationen i landet. Vi har kämpat så länge för att få Kongo att finnas på agendan när politiska ledare möts. Den stora förhoppningen är att priset ska göra att människor som är utsatta ska få en bättre situation, säger han.

Samma känsla uttrycker Andreas Ardenfors, verksamhetsledare på Pingst FFS, när Dagen ringer honom. Då har han ännu inte nåtts av beskedet.

– Är det sant? Han är verkligen värd det! Pingströrelsen jublar nu, säger han.

Läs mer: Fredsmäklaren som vägrar dö

"Mer kärlek"

På frågan hur Denis Mukwege orkar med sin kamp mot våldet i DR Kongo har han tidigare svarat:

– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred, säger Denis Mukwege, återgett av Läkarmissionen.