Nyheter
Läkarmissionen på plats bland utsatta rohingyer
Över 600 000 människor från folkgruppen rohingya har sedan i somras tvingats fly från Burma. Susanna Ahlfors har för Läkarmissionen nyligen besökt flera flyktingläger för den utsatta gruppen.

Nästan en miljon människor ur den muslimska folkgruppen rohingyer har flytt från Burma till Bangladesh. Detta som en följd av en väpnad konflikt mellan den burmesiska militären och en gerilla i delstaten Rakhine.
FN och flera länder har kallat fördrivningen av folkgruppen för etnisk rensning.
Humanitär kris
Militära konflikter skapar alltid humanitära kriser. Så även denna gång. I södra Bangladesh har gigantiska flyktingläger skapats.
– Det som mötte mig där var framförallt väldigt många barn och kvinnor. Det är människor som bär på otroliga trauman, berättar Susanna Ahlfors.
Hon arbetar till vardags på Sida, men har skickats ut för att dokumentera Läkarmissionens insats i området.
Genom Sjundedagsadventisternas hjälporganisation ADRA bidrar Läkarmissionen med humanitär hjälp till flyktingarna.
– Intrycket var att behoven var stora men att hjälpen når fram. Man blir alltid glad när man kommer någonstans och kan konstatera att matdistributionen fungerar. Folk får hämta ut ris, linser, olja och socker för två veckor i taget, säger hon.
Förföljelser ökade
Förföljelserna av folkgruppen eskalerade i somras. Sedan augusti har fler än 600 000 människor tvingats på flykt från Burma, undan våldet från den burmesiska militären. Om två månader ska de med stöd av UNHCR kunna återvända.
Men Susanna Ahlfors intryck var att flyktingarna är för rädda för att göra det.
– De jag pratade med vågade inte det, eftersom de tror att liknande övergrepp kan hända igen. En kvinna sa att hon återvänder först när de får en självständig delstat.
Gjorde starkt intryck
En av ögonblicksbilderna från resan gjorde ett väldigt starkt intryck på henne.
– I huvudstaden Dhaka såg jag en liten treårig flicka sitta naken på gatan med en bebis i famnen. Hon satt där för att föräldrarna skulle tigga. Det är en enorm fattigdom i Bangladesh. Ske detta land klara ytterligare en miljon flyktingar, frågar hon sig.
Hon vädjar därför om mer hjälp till den utsatta folkgruppen.
– Behoven är stora, och man ser verkligen att insatser behövs. För människorna som inte får lämna lägren för att arbeta, så gör hjälpen enorm skillnad, säger hon.