Nyheter
Lappis kan få möteshall – men pandemin satte käppar i hjulen
Pastor Jörgen Fahlstedt om beslutet som avgör Lapplandsveckans framtid för många år framöver

Ska mötestältet på Lapplandsveckan ersättas av en permanent möteshall? Än är inga beslut fattade, men svaret måste komma ganska snart.
– Vi har hösten på oss för att se om det tänder, säger Jörgen Fahlstedt, ordförande i föreningen Lapplandsveckan.
Frågan om hur Lapplandsveckans framtid ser ut har varit på tapeten i flera år. En idéskiss presenterades för drygt ett år sedan, men pandemin har satt käppar i hjulen och bidragit till att sänka hastigheten i processen.
– Det finns en viss seghet i planerna, vilket är en konsekvens av att vi de två senaste åren inte kunnat samlas fysiskt till Lapplandsveckan. Vi vill ju gärna förankra detta beslut hos så många som möjligt, berättar Jörgen Fahlstedt för Dagen.
Förslag läggs fram
Ett förslag kommer att läggas fram under årets Lapplandsvecka, som hålls i Husbondliden utanför Lycksele och börjar den 3 juli. Detta under förutsättning att de sex pingstförsamlingar som äger och driver veckan, först säger sitt ja till planerna.
Det mötestält som används till gudstjänster, seminarier och andra samlingar under Lapplandsveckan, och som kan beskrivas som något av konferensens “hjärta”, har använts sedan 1996 och börjar bli slitet.
– Därför arbetar vi med att ta fram ett förslag på en framtida lösning. Vi utesluter inga alternativ i detta läge, men vi behöver tänka långsiktigt och minimera den arbetsinsats som behöver göras inför varje konferens. Och i det perspektivet tror jag att många föredrar en något mer permanent lösning framför ett nytt tält.
Som Dagen tidigare berättat presenterades ett förslag om att bygga en möteshall som rymmer 1 700 till 2 000 personer, vilket motsvarar platsantalet i det nuvarande tältet som sätts upp av frivilliga krafter inför konferensstarten varje sommar.
– Under resans lopp har vi utrett flera olika alternativ och vad som blir det slutgiltiga förslaget är än för tidigt att säga något om. Vi känner oss trygga med att den besiktning av tältet som görs inför kommande konferens, ger oss grönt ljus att köra på som vanligt i ytterligare tre år.
– Det innebär att en lösning behöver helst vara på plats till Lapplandsveckan år 2025, och det gör att det fortfarande finns lite tid att arbeta på detaljerna innan vi presenterar förslaget.
Ekonomin spelar också in i sammanhanget, men Rysslands invasion i Ukraina ställer till det, och kan komma att göra projektet betydligt dyrare än planerat.
– Alla priser har gått uppåt många procent och än vet vi inte var det landar, så det finns flera faktorer som gör att osäkerheten kring kostnadsdelen är större än för bara något år sedan, menar Jörgen Fahlstedt.
Större beslutsamhet
Dessutom har de senaste två åren med pandemin, då konferensen varit heldigital, inneburit att Lapplandsveckan gått 800 000 kronor minus. Men att tiden börjar rinna ut och att ett beslut snart måste tas för att säkerställa Lapplandsveckans framtid, kanske leder till att beslutsamheten ökar.
– Vi hoppas att pingstförsamlingarna i Norrland fortsatt kommer att stödja oss i frågan. Siktet är inställt på att under årets Lapplandsvecka presentera ett färdigt förslag och därefter senast under våren 2023 fatta ett beslut i någon riktning. Friluftsgudstjänster är ett alternativ som jag tror att de flesta inte vill ha.
Fotnot: I Föreningen Lapplandsveckan ingår pingstförsamlingarna i Blåvikssjön, Falträsk, Knaften, Lycksele, Norrbyberg och Vindelådalen.