Nyheter
L'Arche-kommunitetens skapare Jean Vanier är död
Jean Vanier bröt upp från karriären inom militären för att i stället läsa teologi. Han har blivit älskad av människor runt hela världen för sitt arbete med internationella L´Arche-rörelsen där människor tillsammans söker ett nytt sätt att leva evangeliet.

Jean Vanier somnade in under natten mellan måndag och tisdag i en ålder av 90 år. Kommuniteten ber nu om förböner, skriver en representant för dem i ett mejl till Dagen.
Den katolske filosofen och författaren hyllas nu av världspressen för sitt engagemang och sin livsgärning. "Jean Vanier, grundare och profet" är rubriken för ett porträtt i katolska franska tidskriften La Vie. "Jean Vanier gjorde oss alla mer mänskliga. Han visade hur handikapp, svaghet och vekhet för oss närmare varandra och närmare Jesus", konstaterar Christianity Today. "Han inbjöd oss alla till att se annorlunda och med respekt på människor med funktionsnedsättning och på mänsklig utsatthet och svaghet generellt", skriver katolska La Croix.
Diplomatson
Här i Sverige känner många till Jean Vaniers arbete inom internationella L´Arche-rörelsen, som han grundade. Vanier har också författat en rad böcker av vilka många är utgivna i Sverige.
Jean Vanier föddes 1928 i Genève. Han kom från en djupt troende katolsk familj, fadern var diplomat. Som ung hade Jean Vanier en lovande karriär som officer inom marinen. Men efter att ha deltagit i en 30 dagar lång ignatiansk retreat övergav han plötsligt den militära banan och började studera teologi och filosofi.
Läs mer | Tomas Sjödin om vad Jean Vanier betytt för honom
Under studietiden mötte han en präst som skulle få avgörande inflytande över resten av Jean Vaniers liv, fader Thomas Phillippe. Prästen arbetade med människor som hade intellektuella funktionshinder. Mötet med dem kom att förändra Vaniers liv – och många andras.
Ömsesidighet
Jean Vanier inbjöd tre av de män han mött på den institution där Thomas Philippe arbetade att komma och bo med honom i Trosly-Breuil i Frankrike. Dany, Raphael Simi och Philippe Seux flyttade in, och den första L´Arche-kommuniteten var född.
En grundtanke i kommuniteten är ömsesidighet i relationerna. I kommuniteten delar man varandras liv och "lever evangeliet" tillsammans, skriver Christianity Today: "Människors olikheter visar att vi behöver varandra, att de berikar oss i stället för att dela oss". Svaghet ses inte som en börda, utan lika mycket som en gåva och något som drar oss alla närmare Gud.
Läs mer | Anne-Mette Pleijel Johnsson om vad Jean Vanier betytt för henne
Den katolske prästen och författaren Henri Nouwen har sagt om tankarna bakom L´Arche att kommuniteten är byggd på "kroppen, inte på ordet. Ord är sekundära".
Den spiritualitet som föds här är "en kärlekens spiritualitet, skapad av små saker".
Tyckte inte om rampljuset
Vanier startade också den ekumeniska organisationen "Tro och ljus", där funktionsnedsatta, deras familjer och vänner får träffas under enkla men festliga former. "Tro och ljus" finns i 80 länder med cirka 1 500 grupper. Medlemmarna kommer från olika kristna traditioner, såsom katoliker, protestanter, anglikaner och ortodoxa. I Sverige finns fem grupper: i Göteborg, Stockholm, Uppsala, Floby och Lund. I boken "Vägen Sanningen och Båten" beskriver de svenska grupperna arbetet inom "Tro och ljus".
Läs även | De gör kyrkan mer inkluderande
Jean Vanier har under årens lopp fått motta en rad utmärkelser och prisats för sitt arbete, och det har även gjorts en dokumentärfilm om hans arbete. Men själv var han inte förtjust i rampljuset: "vid de konferenser där han talade, verkade han alltid ha bråttom att lämna scenen, som om han inte vore värd applåderna", skriver Charles Wright i ett porträtt av Jean Vanier i La Vie.
Nu har applåderna tystnat, men Jean Vaniers livsverk finns kvar.
Läs även | Bokrecension: "Gemenskapens evangelium" av Jean Vanier