Nyheter
Lars Adaktusson kritisk till utvecklingen i Israel
”Olyckligt att man har valt att samarbeta med de mest extrema partierna”, säger ordföranden för Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Den senaste tidens politiska turbulens i Israel får Vänskapsförbundet Sverige-Israel att skruva på sig.
– Det är ingen tvekan om att det som händer nu i många avseenden är oroande, säger ordföranden Lars Adaktusson.
Hos föreningen Israels vänner, som står i begrepp att resa till landet med ett 20-tal unga bibelskoleelever, är man inte lika oroad.
Israel har den senaste tiden skakats av kanske de allvarligaste interna motsättningarna under landets 75-åriga existens. I centrum står ett nytt lagförslag som kraftigt kommer att begränsa Högsta domstolens makt, och som kritikerna menar kommer att rubba maktbalansen och rent av bana väg för en nedmontering av demokratin i landet.
Det har varit omfattande demonstrationer och krav från många håll på att pausa beslutsprocessen, men på måndagen röstades trots detta den första delen av förslaget igenom i parlamentet, Knesset.
”Finns en okänslighet”
– Det är ingen tvekan om att det som händer nu i många avseenden är oroande. Det känns ju som att det finns en okänslighet från den sittande regeringens sida när det gäller att hantera den här frågan. I och med att det är en så stor och avgörande fråga borde det ha förankrats bättre parlamentariskt. Det är en relativt liten majoritet som har röstat igenom den första delen av förslaget, säger Lars Adaktusson till Dagen.
Trots det hoppas han att de israeliska politikerna ändå kommer att kunna jämka samman olika åsikter till ”en förståndig och förnuftig kompromiss”, vilket, menar han, är något som varit tradition i landet under alla år.

Samtidigt finns det en viss oro för en förskjutning mot en mer konfrontativ attityd från regeringen, vilken numera inkluderar bland andra det religiösa och konservativa Shaspartiet, det religiösa och konservativa Förenade Torahpartiet – som motsätter sig staten Israels existens –, det högerextrema och antiarabiska Otzma Yehudit-partiet – en avläggare till det numera förbjudna Kach-partiet – och det högerextrema och nationalistiska, religiösa Tkuma-partiet, som beskrivits av en rad organisationer som ett rent rasistiskt parti. Otzma Yehudit leds dessutom av den förre Tkumapolitikern Itamar Ben-Gvir, dömd för rasistiska uttalanden mot araber 2007.
”Mest extrema partierna”
Inget av dessa partier har direkt gjort sig känt för någon större kompromissvilja.
– Det är olyckligt att man har valt att samarbeta med de mest extrema partierna som finns i israelisk politik – och det vill inte säga lite, säger Lars Adaktusson.
– Det finns politiska företrädare som gör stor skada. Att Benjamin Netanyahu för att få behålla makten lutar sig mot den typen av politiker, det reser verkligen frågetecken om hans utgångspunkter, vad hans intentioner är, och hans lämplighet som regeringschef. Långa maktinnehav i demokratier är problematiska, säger Lars Adaktusson.
Samtidigt är Benjamin Netanyahu personligen föremål för en omfattande brottsutredning, där han åtalats för bland annat bedrägeri och korruption. Belackarna hävdar att de reformer han nu vill driva igenom är till för att han ska kunna undslippa att bli dömd, något han själv förnekar.
– Bara misstanken om att det finns ett sådant inslag och att det finns sådana spekulationer gör ju att han som regeringschef måste agera med omdöme och förstånd och se till att förslagen blir bredare förankrade än de är nu, säger Lars Adaktusson.
Bibliskt perspektiv
Trots att det råder stora motsättningar tror varken Vänskapsförbundet Sverige-Israel, eller organisationen Israels vänner – som snart reser till staden Netanya vid Medelhavskusten med ett 20-tal bibelskoleelever från Sverige – på att konflikten kommer att trappas upp till något regelrätt inbördeskrig. Israels vänners kontakter i landet säger att det inte är farligare att resa till eller vistas i Israel än det var för ett år sedan.
– Jag tror att alla förstår att vi aldrig skulle skicka ungdomarna till Israel om det uttrycktes fara för att vistas i landet. [Våra kontakter] säger samstämmigt att vi inte behöver vara rädda för att åka. Vi ska ju inte gå i något demonstrationståg, säger ordföranden Anki Ander.
Splittringen i landet – där bland annat en stor del av landets reservister sagt att de inte längre vill delta i landets försvar – har fått många högt uppsatta personer i Israel att varna för att landet, och speciellt dess försvarsförmåga, kommer att försvagas. Lars Adaktusson menar att ”det sänder signaler till länder runt omkring och till terrororganisationer att Israel kan bli mer sårbart, vilket givetvis är farligt”, men tror inte att detta kommer att leda till attacker mot landet.
Anki Ander ser saken i ett bibliskt perspektiv.
– Jag och många med mig vilar i att Gud inte kommer att överge Israel. Mitt i allt detta håller Gud sin hand över sitt folk. Men med det sagt så gör inte Israel allting rätt, säger Anki Ander.