Nyheter

Lekmän ska avlasta präster som själavårdare

Syrisk-ortodoxa kyrkan öppnar för första gången för medlemmar att vara samtalsrådgivare

Daniel Yalin och Sara Togan Chabo
Nyligen godkände stiftsårsmötet en motion som gör det möjligt för lekmän inom den syrisk-ortodoxa kyrkan att fungera som själavårdare.
Publisert Sist oppdatert

Lekmän i syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige kan för första gången få möjlighet att avlasta präster som själavårdare. Idén ska nu testas och förhoppningen är att många församlingar ska haka på.

– Vi vill att fler ska få den själavård som de behöver i kyrkan, säger Daniel Yalin i S:t Kyriakos syrisk-ortodoxa församling i Norrköping, och en av initiativtagarna.

Nyligen godkände stiftsårsmötet en motion som gör det möjligt för lekmän inom den syrisk-ortodoxa kyrkan att fungera som själavårdare.

– I andra kyrkor finns en tradition att medlemmar hjälper pastorer och präster med själavård. Men i syrisk-ortodoxa kyrkan förväntas församlingsprästen göra nästan allt, säger Daniel Yalin.

Människor i livskris

Tillsammans med Sara Togan Chabo har han tagit detta initiativ, som dels syftar till att avlasta prästerna och dels till att fler som vill ha själavård inom den syrisk-ortodoxa kyrkan ska kunna få det.

– Precis som i övriga samhället är det fler som skiljer sig i syrisk-ortodoxa kyrkan i dag än det var tidigare. Vi behöver fler resurser att möta människor som hamnar i relationsproblem, depression, sorg, psykisk ohälsa och olika livskriser, menar Sara.

Daniel och Sara arbetar som lärare respektive resurslärare på Johannesskolan i Norrköping, en kristen skola med många syrisk-ortodoxa elever, och de märker tydligt att elever mår dåligt när föräldrar går skilda vägar.

– Barnen är ofta de som drabbas hårdast av skilsmässor där de känner sorg, skuldkänslor, kan bli frånvarande och vissa blir utåtagerande samt en del presterar sämre i skolan, berättar Sara för Dagen.

Startskott i Norrköping

Deras båda församlingar i Norrköping – S:t Kyriakos syrisk-ortodoxa församling (Daniel) och S:ta Marias syrisk-ortodoxa församling (Sara) – har nu möjlighet att vara med vid startskottet för satsningen.

Drygt 20 personer från de båda församlingarna har gått en själavårdskurs samt vidareutbildning, och är beredda att ta emot själavårdssamtal. Daniel beskriver detta som “något nytt och unikt i syrisk-ortodoxa kyrkan”:

– Jag och många andra har haft privata samtal med vänner som berättat något i förtroende. Men att kyrkan ställer sig bakom att medlemmar får avlasta prästerna i själavård är nytt och väldigt hoppingivande.

Uppdraget är ideellt och krav ställs på den som ska ge själavård: medlem i syrisk-ortodoxa kyrkan, gott omdöme, stark tystnadsplikt, någon form av pedagogisk utbildning och inte med i belastningsregistret.

Språk och kön

En del präster når inte ut till en viss målgrupp på grund av språket, då är det en tillgång att det finns själavårdare och rådgivare som kan nå dem bättre på svenska språket.

– Flera av oss lekmän är kvinnor. Det är bra eftersom alla präster i vår kyrka är män och vi vet att en del kvinnor har lättare att prata med kvinnor. Kanske borgar det för att fler kvinnor efterfrågar samtal.

Visionen är att få inge hopp, upprätta och hela människor som tappat hoppet och bär på sorg samt oförlåtelse. Och prästerna kommer fortsätta att ha själavårdssamtal och vara huvudansvariga för den andliga vården.

– Vi behöver prästernas stöd. Utan deras välsignelse blir det svårt att genomföra detta, säger de och lyfter fram sina egna församlingspräster i Norrköping, Josef Dag och Melke Mourad, som förebilder.

Dessa två präster har engagerat sig i frågan och är välvilligt inställda.

– Det får ta sin tid, allt som är nytt finns det rädsla kring och det tar tid att skapa förtroende, men vi är övertygade om att detta kommer att påverka kyrkans framtid på ett mycket positivt sätt, säger Daniel.

– Vi tror att tiden är inne att implementera detta i våra församlingar. Att förmedla tro, hopp och kärlek leder till en frisk församling och resulterar i en välsignad församling! säger Sara.

Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige

  • Är uppdelad i två stift, som leds av var sin ärkebiskop.
  • Det ena stiftet kallas Patriarkaliska ställföreträdarskapet för Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.
  • Det bildades 1974 och har 22 församlingar i Sverige.
  • Antalet registrerade medlemmar är 15 000-16 000.
  • Ett 20-tal präster arbetar i de olika församlingarna inom stiftet.
  • Dess ärkebiskop är Benjamin Atas.
  • Kyrkans högkvarter finns i Södertälje.
Powered by Labrador CMS