Nyheter
Libanons tidskonflikt är över - “kristna” tiden gäller
Det som för en utomstående kan ses som lite lustigt väcker dock gamla krigsminnen till liv
Regeringen i Libanon backar och det tidsbråk som rått mellan kristna och muslimer i Libanon är nu över.
Efter några dagars förvirring är nu alla i Libanon överens om vad klockan är. Som Dagen tidigare berättat har det varit ganska förvirrat efter att landets premiärminister Najib Mikati med kort varsel tog beslut om att skjuta upp omställningen till sommartid. Han ville underlätta för landets muslimer under fastemånaden Ramadan och menade att klockan skulle ställas om först den 21 april istället för den sista söndagen i maj, vilket varit det normala.
Vissa i landet följde detta påbud, men många protesterade, inte minst den maronitiska kyrkan som vägrade ändra tiden på en muslimsk politikers begäran. Så i några dagar fanns det två parallella tider i Libanon, en “kristen” och en “muslimsk”, som det med allvarlig skämtsamhet presenterats som.
Tidsbråk slut
Men detta religiösa tidsbråk avslutades med att regeringen backade från sitt förslag, inte minst efter alla praktiska problem som uppstod med två parallella tider i samma land.
Kampen om tiden kan tyckas lite putslustig, men i bakgrunden ekar det förflutna och Libanons gamla inbördeskrig som avslutades 1990. Där stod de religiösa grupperna mot varandra och skräcken är att de gamla motsättningarna ska väckas till liv på nytt. Efter kriget har man byggt upp ett politiskt system som ska ge alla religiösa grupper ett visst inflytande, en ordning som har en del demokratiska brister, men som många ser som viktig för att upprätthålla goda relationer över religionsgränserna.
Men i dag befinner sig Libanon i en djup ekonomisk kris och den politiska stabiliteten är i gungning. Att i det läget inte komma överens om en så banal sak som vad klockan är blir då inte det minsta roligt.