Nyheter
Liberalerna i Trollhättan vill förbjuda alla religiösa symboler för anställda
Trollhättans liberala partiförening har lämnat in ett förslag till kommunfullmäktige om neutral klädkod för kommunens anställda för bättre integration.

"Ingen som kommer till kommunen ska behöva mötas av en klädstil som signalerar religiösa och politiska åsikter", skriver Rita Paulsson Svensson, gruppledare Liberalerna Trollhättan, i en artikel i Dagens samhälle.
Rita Paulsson Svensson ger den politiska röda majoriteten i Trollhättan skulden för att det i dag finns flera så kallade utanförskapsområden i kommunen. Enligt polisen är ett utsatt område "ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället" – och enligt Liberalerna i Trollhättan kan kommunen inte vänta på statens insatser för att bryta segregationen.
"På väg att ta över"
"De parallella religiösa strukturer som växer i Trollhättan är på väg att ta över de demokratiska svenska värderingarna", skriver Rita Paulsson Svensson som också klargör att utvecklingen måste stoppas "med alla medel".
Liberalerna i Trollhättan har lämnat in tolv motioner med över 30 förslag, däribland förslaget om neutral klädkod, till kommunfullmäktige. Att det skulle handla om ett uttryckligt slöjförbud, vilket en del medier har uppgett, tillbakavisar hon däremot.
"Däremot föreslår vi en neutral klädkod för kommunens anställda samt i kommunens lokaler och verksamheter", skriver hon i Dagens samhälle.
Förbud mot huvudduk inte diskriminering
I mars i år beslutade EU-domstolen i Luxemburg att företagsregler som bland annat förbjuder huvudduk inte innebär diskriminering. Och i juli gav Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna sitt stöd till Belgiens förbud mot att bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på allmän plats.
Läs också: Europadomstolen: Belgien har rätt att förbjuda heltäckande slöja
Rita Paulsson Svensson och den liberala partiföreningen i Trollhättan menar att ett krav på neutral klädkod – och förbud mot exempelvis slöja – har stöd i EU-domen.
– Vi har jämställdhet i Sverige – då kan vi inte bara ta det som passar oss och blunda för det som känns obekvämt. En kvinna ska kunna visa sitt hår och klä sig som hon vill utan att betraktas som en sexsymbol, säger hon till tidningen TTELA.