Nyheter

Liberalerna: Totalförbud av konfessionella friskolor

Ännu ett parti vill förbjuda konfessionella friskolor - Liberalerna tror inte att det bryter mot internationella konventioner

Johan Pehrson (Liberalerna) partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.
Johan Pehrson (Liberalerna) partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.
Publisert Sist oppdatert

“Det finns utmärkta söndagsskolor”, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till Ekot då han förklarar att hans parti numera vill förbjuda konfessionella friskolor.

Liberalerna har i flera års tid drivit frågan om ett etableringsstopp för konfessionella friskolor, ofta benämnda som religiösa friskolor. Bland annat fick partiet med det som en punkt i januariavtalet.

Nu vill partiet gå ett steg längre och se ett totalförbud av skolformen. Att Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson sedan tidigare haft den åsikten var redan känt, då han i en intervju i Dagen för en månad sedan berättade om sin hållning. Nu verkar han alltså ha fått hela partiet med sig på förbudskraven.

Hänvisar till söndagsskolor

Målet för Liberalerna är att alla konfessionella friskolor ska avvecklas under nästa mandatperiod.

– Vi ser att det här är en del av att strama åt hela friskolesystemet, säger Johan Pehrson till Ekot.

Religion, resonerar han vidare, får föräldrar lösa på annat sätt vid sidan av skolan.

– Det finns utmärkta söndagsskolor.

Svårt med konventioner

Även Socialdemokraterna har under lång tid varit motståndare till konfessionella friskolor och har som långsiktigt mål att få till ett förbud. Tills vidare har de lagt ett förslag på att förbjuda nyetablering, något som stött på hård kritik hos remissinstanserna.

Inte minst har problemet varit att ett förbud kan bryta mot internationella konventioner, exempelvis Europakonventionen som ger föräldrar rätt att välja en utbildning som är i överensstämmelse med filosofiska eller religiösa önskemål.

När nu Liberalerna går fram med sitt krav på förbud säger de att de tror att det kommer att vara förenligt med internationella konventioner. De vill också behålla skolor som drivs utifrån minoritetsperspektivet, vilket skulle låta judiska skolan få fortsätta.

– Det innebär att de nationella minoriteterna har rätt att bedriva skolorna inom ramen för sitt minoritetsskydd, säger Johan Pehrson.

Fakta: Konfessionella friskolor

  • I Sverige går det att bedriva en friskola på konfessionell grund.
  • Då anmäler man det till Skolverket och i dag finns det cirka 70 konfessionella friskolor, de flesta är kristna.
  • De konfessionella inslagen är begränsade och ska inte påverka själva undervisningen, utan består enbart av frivilliga inslag.
Powered by Labrador CMS