Nyheter
Linalie Newman, EFK: Begreppet evangelikal behöver förtydligas
“Behåll gärna evangelikal. Men förtydliga vad ordet står för.” Ungefär så kan diskussionerna om Evangeliska frikyrkans identitetsbegrepp sammanfattas.

Under den pågående Torpkonferensen har Evangeliska frikyrkan diskuterat två av de fyra identitetsbegrepp som antogs i samband med bildandet av EFK för drygt 20 år sedan. Först hölls ett seminarium om begreppet evangelikal, sedan ett om karismatisk och avslutningsvis diskuterades båda begreppen på det så kallade representantskapsmötet.
– Det har varit bra samtal och bra bearbetning, säger Linalie Newman, en av EFK:s missionsdirektörer och den som tillsammans med Öyvind Tholvsen ansvarade för de nyss nämnda seminarierna.
Viktigt att titta på syd
Av de två begreppen är evangelikal det mest omdiskuterade.
– Flera viktiga aspekter har kommit fram, bland annat att vi inte bara ska titta mot väst utan även mot syd när vi pratar om det. Om vi bestämmer oss för att ta bort ordet evangelikal så påverkar det våra relationer till länder i syd som förknippar ordet med en missionssyn där evangelisation och socialt arbete går hand i hand.
Enligt Linalie Newman uttryckte flera personer på Torpkonferensen att det inte finns något riktigt bra alternativ till evangelikal.
– Den vanligaste åsikten verkar i stället vara att begreppet behöver förtydligas.
Inför Torpkonferensen skrev EFK i ett pressmeddelande att begreppet evangelikal hade börjat ifrågasättas på grund av Donald Trump och evangelikala i USA.
Grupp ska jobba vidare
Representantskapsmötet, dit EFK-församlingarna fick skicka tre ombud var, lockade samtidigt rekordmånga deltagare. Men Linalie Newman menar inte att det handlade om att begreppet evangelikal skulle diskuteras.
– Det berodde nog framför allt på att vi för första gången hade representantskapsmötet under Torpkonferensen. Frågan om hur vi tänker kring ordet evangelikal har förvisso bubblat under ytan den senaste tiden, men att vi skulle diskutera evangelikal och karismatisk, två av våra fyra identitetsbegrepp, var bestämt sedan lång tid.
Hon nämner att många EFK-församlingar är engagerade i flyktingarbete och att det finns en spänning i förhållandet till den nationalism som inte bara växer i USA och i Brasilien utan även i Sverige.
Det har tillsatts en grupp, där Linalie Newman bland annat ingår, som under hösten och vintern ska bearbeta de inkomna synpunkterna. Det kommer också att bjudas in till fortsatta samtal innan EFK fattar ett definitivt beslut om de fyra identitetsbegreppen i samband med samfundets kongress som arrangeras i Stockholm i början av maj nästa år.
– Även om vi väljer att behålla evangelikal så har samtalet – och förtydligandet som vi jobbar med nu – varit bra, säger hon.