Nyheter
Linalie Newman och Ingemar Forss blir nya ledare i EFK
Evangeliska frikyrkan satsar på delat ledarskap efter ledningskrisen i våras. Linalie Newman, pastor från Linköping, och Ingemar Forss, pastor och rektor från Östersund, föreslås bli nya missionsdirektorer.

Det är inte de två mest kända namnen utåt som EFK:s styrelse nu föreslår ska få lika ställning som missionsdirektorer/samfundsledare. Men båda de föreslagna känner Evangeliska frikyrkan väl inifrån. Såväl Linalie Newman som Ingemar Forss har tidigare suttit i den så kallade Framtidsgruppen 2015 inom rörelsen, och har arbetat tillsammans som vice ordförande i EFK:s styrelse.
Linalie Newman var också en av de tre styrelseledamöter som avgick i protest mot att EFK:s styrelse inte agerade tillräckligt kraftfullt i våras i samband med den kritik som riktades mot dåvarande missionsdirektorn Daniel Norburgs ledarskap. I samband med förtroendekrisen valde Daniel Norburg att lämna sitt uppdrag.
Glada för förtroende
Sedan tolv år tillbaka är Linalie Newman, 42 år, pastor i Johanneskyrkan i Linköping, en av Evangeliska frikyrkans församlingar. Ingemar Forss, 46 år, Östersund, är i dag rektor för Åredalens folkhögskola (tidigare Hållands folkhögskola, EFS-ägd), och har en bakgrund som pastor 2-3 år samt lärare.
Båda är glada och tacksamma för det förtroende som har visats dem, och säger sig vilja ställa sina gåvor till förfogande i en rörelse de är stolta över att få vara delaktiga i.
– Helande och hopp är två ord som har kommit till mig under den här processen. Det har ju varit en väldigt speciellt tid för oss alla inom EFK. Det finns fortfarande arbete att göra för att upprätta förtroende och tillit. EFK vilar i Guds hand och vi behöver både bli helade och få nytt hopp, säger Linalie Newman.
– EFK har varit ett växande samfund och vi behöver också fortsätta att bryta ny mark och vara nytänkande och nyskapande för Guds rike, säger Ingemar Forss.
Olika styrkor
Han beskriver att Linalie Newman har mer av pastorserfarenhet och att han själv har mer erfarenhet av ledarskap i organisationer. De olika styrkorna ska naturligtvis tas tillvara, men ännu har deras uppgifter inte fördelats. I deras personligheter kanske ”Linalie har mer drive och jag är lite mer betänksam”, uppger Ingemar.
Finns det en risk för otydlighet med ett delat och lika ledarskap?
– Vi tror på ett delat ledarskap och att bygga team. Men det klart att det kan göras på ett bra sätt och ett mindre bra sätt. Man kan vara otydlig även med en ledare. Det handlar om hur man gör det, säger Ingemar Forss.
Han värjer sig lite för att jämföras med Miljöpartiet som har ett manligt och ett kvinnligt språkrör sida vid sida.
– Man skulle också kunna jämföra med församlingen Willow Creek i Chicago som har en liknande lösning efter Bill Hybels.
Uppvuxen inom Pingst
Linalie Newman är uppvuxen inom pingströrelsen, där hennes pappa var pastor, och har gått sin pastorsutbildning på Korteboskolan, som tillhörde Svenska Alliansmissionen. Hon känner sig som en ”sann ekumén”, förklarar hon.
Varför hoppade Linalie Newman då av EFK:s styrelse efter sju år i samband med turbulensen kring tidigare missionsdirektorn Daniel Norburg?
– Vi hade olika syn på vad som var gott ledarskap i en svår situation i styrelsen. Jag tänkte ta ett steg tillbaka och heja på från sidlinjen, sa jag då. Men den känslan har ändrats under den här tiden. Nu är det in i matchen igen, och det känns väldigt roligt.
Kongressen fattar beslut
Det är Evangeliska frikyrkans kongress, som hålls i Mariestad 10–11 maj 2018, som slutgiltigt ska ta ställning till de nya missionsdirektorerna. Väljs de då tillträder Linalie Newman och Ingemar Forss hösten 2018.