Nyheter
Litet kristet parti bakom förbudet av minareter
Två politiska partier i Schweiz har drivit frågan om att stoppa byggen av fler minareter. Ett av dem är ett uttalat kristet parti, som efter folkomröstningen säger sig vara mycket nöjt.

Medan de flesta partier i Schweiz tvår sina händer efter att landets medborgare röstat för ett förbud att bygga minareter (muslimska bönetorn) finns det de som tar tog emot folkomröstningens resultat med glädje. Exempelvis det kristna partiet EDU, ett parti med frikyrkliga rötter och med ett väljarstöd på omkring en procent.
De har drivit en något mildare kampanj än det mer omtalade partiet SVP, som med sin bild på en kvinna i burka framför en schweizisk flagga full av missilliknande minareter fört en väldigt aggressiv kampanj.
EDU har i stället placerat en hög minaret mitt i ett karakteristiskt schweiziskt stadslandskap tillsammans med budskapet, ”det fungerar bra utan minaret”.
Rätt att utöva sin religion
Samtidigt som EDU säger sig vara nöjt med folkomröstningen menar de att förbudet mot att bygga minareter inte inskränker religionsfriheten i Schweiz, och att muslimer fortfarande har rätt att utöva sin religion.
Partiet skriver på sin hemsida också hur man bör motarbeta muslimsk fundamentalism i Schweiz. En klar och trovärdig bekännelse till kristen tro och bibliska livsprinciper är enligt EDU det bästa och mest verksamma sättet att möta en pågående islamisering och det pågående sönderfallet av de kristna värdena, lyder partiets budskap.
Schweiz stora katolska parti CVP, med omkring 15 procent av väljarstödet, deklarerar dock att ett förbud mot att bygga minareter inte är ett bra svar på en ökad muslimsk fundamentalism. CVP har motarbetat förslaget, men samtidigt sagt att man måste ta människors oro på allvar.
”Katastrofal utveckling”
Flera kristna företrädare i Schweiz har gått ut och kommenterat resultatet av folkomröstningen, exempelvis den katolske teologen Hans Küng.
– Som schweizare i utlandet har jag alltid varit stolt över mitt land. Men den senaste katastrofala utvecklingen har förstört den bilden, med exempelvis frågor kring banksekretessen. Nu kulminerar detta med det obegripliga accepterandet av det här initiativet som inte bara går emot religionsfriheten, utan också mot den tolerans som Schweiz gjort sig känd för, säger Hans Küng, enligt Swissinfo.