Nyheter

Livets ord-pastorn lyfte konvertitfrågan i USA

Under förra veckans bönefrukost i Washington DC mötte Joakim Lundqvist USA:s ambassadör för religionsfrihet. Han fick tillfälle att ta upp konvertitfrågan och ett löfte om att USA ska lyfta frågan.

Publisert Sist oppdatert

Joakim Lundqvist var inbjuden att tala på den årliga Nationella bönefrukosten i egenskap av att han är medgrundare till initiativet Jerusalem Prayer Breakfast. Temat var synen på Israel men också på att berätta om Sveriges och svenska församlingars arbete med att ta emot flyktingar, då särskilt Livets ords verksamhet.

En av åhörarna på Lundqvists föredrag under bönefrukosten var USA:s ambassadör för religionsfrihet, Sam Brownback. Lundqvist fick tillfälle att ta upp konvertiternas utsatta situation i Sverige.

– Jag berättade som det är, att vi tycker att det är en fruktansvärd situation där många människor har en tydlig kristen överlåtelse och ett tydligt beslut, men ifrågasätts på ett djupt problematiskt och kränkande sätt av de svenska myndigheterna. Han blev djupt skakad av det jag berättade och framför allt den situation som konvertiterna riskerar i hemländerna efter att ha utvisats, säger Joakim Lundqvist.

– Vi kommer att höras igen om saken och han har lovat att gå tillbaka till sitt departement och se vad USA kan göra för att ytterligare vara till hjälp och sätta press på situationen. Jag tror att vi kan sätta igång något positivt här.

Sam Brownback har tidigare varit engagerad i Azerbajdzjan där de kristna församlingarna fått utstå stor politisk förföljelse. Där ledde Brownbacks engagemang till en politisk förändring och en positiv utveckling för de kristna i landet.

Vidrörde USA-politikens heta potatis

Inför kongressledamöter, senatorer och presidentkandidater, bland annat Ghanas president och Etiopiens tidigare premiärminister, fick Lundqvist tala om en av den amerikanska inrikespolitikens mest brännande frågor – flyktingmottagandet.

– Det var ett anförande som berörde främst Israel, men också flyktingperspektivet som i Europa då inte minst berör det arabiska folket. Det är viktigt att kunna knyta ihop våra båda engagemang och visa att det inte finns någon motsättning att å ena sidan stå upp för Israel, som vi gör i vår församling, och å andra sidan visa medmänsklighet och bry oss om arabiska flyktingar, säger Joakim Lundqvist till Dagen.

Möttes med värme

Flyktingfrågan har skapat stor polarisering och fått stora konsekvenser för statsanställda som friställts utan lön under den senaste nedstängningen av statsapparaten. Den är i sin tur en konsekvens av Trumpadministrationens krav på en mur på gränsen till Mexiko, finansierad av statsmedel.

– I det sammanhanget var jag angelägen att säga som det var, att vårt engagemang för flyktingarna inte handlar om en politisk markering. Jag är själv inte för oreglerad invandring eller helt öppna gränser, det är inte en rimlig väg. Mitt ställningstagande handlar om vad vi gör för de människor som faktiskt kommer in i vårt land som flyktingar, hur vi hanterar den faktiska situationen. Där står vi i valet mellan att antingen distansera oss och har en massa åsikter om invandringen, vilket en del gör. Eller så kliver vi in i situationen och visar att det är bår kristna plikt att göra allt vi kan för att ta hand om främlingen och den utsatte, säger Lundqvist.

– Det perspektivet möttes av enorm värme efter mitt föredrag. Det slog an en ton av att det kristna perspektivet inte behöver vara politiskt. Det handlar inte om lagstiftningar och paragrafer utan vad vi gör för den lidande människan, konstaterar Lundqvist.

Powered by Labrador CMS