Nyheter

Löfvens tal orsakade ny kris med Israel

JERUSALEM. Krisen mellan Sverige och Israel fortsätter.Israel fördömer starkt Stefan Löfvens beslut att erkänna staten Palestina. Den svenske ambassadören fick ta emot protesterna vid ett möte på UD i Jerusalem i går.

###
Publisert Sist oppdatert

Israel protesterar skarpt mot att den nye svenske statsministern i sitt första utrikespolitiska utspel beslutat att erkänna en palestinsk stat – som ännu inte existerar. Den officiella israeliska inställningen är att en sådan stat ska bildas först efter förhandlingar.

Stefan Löfvens uttalande utlöste en ny kris i relationerna mellan de båda länderna, som så ofta förr. Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser var den som i frontlinjen fick ta emot den diplomatiska kallduschen.

”Israel uttrycker sin protest och besvikelse över den svenske statsministern Stefan Löfvens uttalande att Sverige avser att erkänna en palestinsk stat”, heter det i ett pressmeddelande från Israels UD efter mötet i går.

Det är ett mycket skarpt uttalande som närmast motsvarar en utskällning när det gäller diplomatiskt umgänge.

”Israel anser att det rör sig om ett uttalande som inte bara inte bidrar till en förbättring av förbindelserna mellan Israel och palestinierna utan till och med skadar dem samt att det försämrar relationerna på fältet och minskar chansen att nå en uppgörelse”, skriver israeliska UD och fortsätter:

”Detta eftersom det skapar en icke realistisk förväntning hos palestinierna om att de ska nå sina mål unilateralt och inte genom förhandlingar med Israel.”

Svenska UD vill inte kommentera mötet i Jerusalem.

Ger fyllig redogörelse

Men Israel ger en fyllig redogörelse för vad som avhandlades mellan Aviv Shir-On, chef för israeliska UD:s Europa-avdelning, och Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser.

Shir-On sade till sin besökare att Stefans Löfvens val att uttala sig just om den palestinska frågan är ”märkligt och inte på sin plats” när det dagligen förekommer bittra strider och fruktansvärda illdåd i många andra länder i Mellanöstern.

”Den svenske ambassadören antecknade synpunkterna och lovade att föra dem vidare till sin regering”, heter det i pressmeddelandet.

Fruktar nu en kedjereaktion

Det finns en reell israelisk oro och irritation över det svenska uttalandet. Sverige är den första EU-staten som erkänner staten Palestina och Israel fruktar att det ska leda till en kedjereaktion.

Sverige är ”den första svalan” på väg mot ett allmänt EU-erkännande av Palestina, säger ”högt uppsatta politiska källor i Jerusalem” till Ynet, Israels största nyhetssajt.

Relationerna mellan Sverige och Israel genom åren liknar en berg- och dalbana. I många år var de båda små demokratierna - till synes för evigt styrda av socialdemokrater – de allra bästa vänner. Under senare decennier har det varit kyligare när svenska regeringar, både S-märkta och borgerliga, skarpt kritiserat Israels politik gentemot palestinierna. Förre utrikesministern Carl Bildt var under långa perioder icke önskvärd i Jerusalem på grund av vad Israel såg som hans propalestinska inställning.

Statsminister Göran Persson innebar en tillfällig islossning. Han visade att det gick att vara vän med både israeler och palestinier – och lyckades skapa förtroende på båda sidor. Något som tidvis gav Sverige en medlarroll, en bedrift som andra profilerade utrikespolitiker som Sten Andersson (S) och Carl Bildt (M) aldrig lyckades med.

Powered by Labrador CMS