Nyheter

LP-verksamheten stänger två behandlingshem

Ett kristet behandlingshem för män och ett motivationsboende för kvinnor, båda i Skellefteå kommun, försvinner inom kort. Ekonomiska skäl ligger bakom. – Det är sorgligt för det drabbar de allra mest utsatta i samhället, säger Hans Wikström, verksamhetsledare för LP-verksamheten i Sverige.

Nina Eriksson.
Nina Eriksson.
Publisert Sist oppdatert

Nyligen startades en LP-kontakt i Citykyrkan i Stockholm, som Dagen rapporterat. Men samtidigt drabbas LP-verksamheten i Sverige av nedskärningar.

– Vi har under flera år haft ett ekonomiskt underskott på dessa två enheter och vi gjorde bedömningen att en fortsättning inte var möjlig, säger Hans Wikström till Dagen.

Olika tolkning av lagen

Som orsak pekar han framför allt på att kommunerna inte längre placerar lika många klienter med missbruksproblem inom den typ av missbruksvård som LP-verksamheten erbjuder.

– Jag är upprörd över att kommuner runt om i landet tolkar socialtjänstlagen så olika. I stället erbjuder man öppenvårdslösningar som inte förändrar klienternas situation, säger han.

Pär Augustin.
Pär Augustin.

Hans Wikström.

Läs också Ny LP-kontakt öppnar i Stockholm city

Beslutet att stänga behandlingshemmet LP-Ursviken och stödboendet Deborahuset i Skellefteå innebär att totalt 19 behandlingsplatser försvinner. Sex personer är uppsagda i LP-Ursviken.

– Under en period har vi har haft sämre beläggning men vi hade hoppats få fortsätta. Vi firade 20-årsjubileum förra året och har haft totalt drygt 500 inskrivningar under de åren, berättar Pär Augustin, föreståndare för LP-Ursviken.

En fristad för kvinnor

Nina Eriksson, enhetschef för LP-kvinna och tidigare föreståndare för Deborahuset, berättar att 40 kvinnor fått hjälp under de fem år som boendet funnits.

– Nu har vi en tjej som bor här och fem platser står tomma. Det är ledsamt eftersom vi är en fristad där kvinnor får stanna upp, vila ut, bli motiverade och stärkta att kunna gå vidare framåt i livet, berättar Nina Eriksson.

Som exempel på insatser nämner hon arbetsträning, jagstärkande träning och återfallsprevention.

Nina Eriksson.
Nina Eriksson.

Nina Eriksson.

Inget boende för kvinnor

Sedan Lillvikshemmet i småländska Ormaryd stängdes för några år sedan har Deborahemmet varit det enda boendet för kvinnor inom LP-verksamheten. Nu försvinner det också.

– Vi behöver ett hem för kvinnor så fort som möjligt och kommer att göra allt vi kan för att det ska bli verklighet. Det finns ett stort behov, menar Hans Wikström.

Nedläggningen av LP-Ursviken innebär att bara ett av LP-verksamhetens behandlingshem finns kvar. Torpahemmet utanför Nässjö tar emot män med beroendeproblematik.

Vad gör ni för att stärka LP-arbetet i Västerbotten?

– Vår ambition är att på sikt öppna stödboenden i norra Sverige tillsammans med församlingar. Och tillsammans med pingstförsamlingen i Skellefteå planerar vi en öppenvårdssatsning, berättar Hans Wikström.

– När det gäller Deborahuset undersöker vi möjligheterna att starta ett öppenvårdsprogram för både män och kvinnor.

Avtal med många kommuner

Han avslöjar planer på att forma ett nätverk tillsammans med andra kristna aktörer inom missbruksvården. Detta med syfte att förstärka den kristna närvaron i arbetet med att hjälpa utsatta grupper.

– Det är sorgligt att vi tvingas skära ner. Men vi har 230 avtal med kommuner runt om i landet och med Kriminalvården. Det ger förutsättningar att även i fortsättningen göra ett bra arbete som gör skillnad.

"Vi deppar inte ihop"

Nina Eriksson ser också ljus vid horisonten, trots att det gör ont att tvingas stänga.

– Samtidigt som vi är ledsna deppar vi inte ihop. Det finns andra utvägar och möjligheter. Tänk om vi kunde hitta företagare som är beredda att satsa pengar? Då skulle vi kunna göra mycket mer.

LP-verksamheten

  • Är en ideell riksförening som samarbetar med lokala kristna församlingar.

    Startades efter att LP-stiftelsen gick i konkurs 1997.

    Bedriver beroendevård genom bland annat ett behandlingshem dit personer med missbruks- och beroendeproblematik får komma.

    Verksamheten började 1959 och har fått sitt namn av initiativtagaren, pastor Lewi Pethrus.

    Mottot "Jesus i stället för flaskan" myntades av Erik Edin (1920-2002), som ledde LP-stiftelsen under många år.

    Har ett 70-tal LP-kontakter runt om i landet där missbrukare får stöd.

    Har huvudkontor i Alvik i Stockholm.

    Arbetar bland annat förebyggande med drog- och alkoholinformation bland ungdomar i LP Grow.

Powered by Labrador CMS