Nyheter
Lugnetkyrkan i Falun kritisk till P4:s granskning
"Vi är emot alla former av diskriminering", säger den tillträdande pastorn och föreståndaren Öyvind Tholvsen.

I en rad inslag från P4 Dalarna har två frikyrkor pekats ut som diskriminerande eftersom de inte viger homosexuella. I reportagen ifrågasätts hur kommuner kan samarbeta med dessa kyrkor, exempelvis hyra lokaler och samarbeta i integrationsfrågor.
Pingströrelsens ledare Daniel Alm valde att anmäla inslagen till granskningsnämnden då han menar att rapporteringen varit osaklig och kyrkorna som berörs inte har gjort något som strider mot gällande lagar eller regler.
Läs även | Falu kommun redo avbryta samarbete med Lugnetkyrkan
Märklig bedömning
Lugnetkyrkan i Falun är den församling som får mest kritik, inte minst efter att en tidigare ordförande i församlingen berättat om sina egna upplevelser efter att ha kommit ut som homosexuell.
Öyvind Tholvsen är tillträdande föreståndare för Lugnetkyrkan och tycker det är märkligt att public service reportrar själva kan fälla domen att de skulle vara en kyrka som diskriminerar homosexuella.
– Det kan vara så att människor själva upplever sig diskriminerade, men det här är ett juridiskt begrepp, och det är märkligt att journalister från public service inte satt sig in i det, säger Öyvind Tholvsen till Dagen.
Läs mer | Pingstledaren anmäler SR till granskningsnämnden
Han påpekar att det inte kommit in någon anmälan till diskrimineringsombudsmannen eller något liknande. Församlingen har heller inte uteslutit någon på grund av att vara homosexuell, utan den tidigare ordföranden som nu är kritisk valde att lämna självmant.
– Vi är emot alla former av diskriminering, säger Öyvind Tholvsen.
– Däremot skulle vi kunna bli bättre på att bemöta människor med en homosexuell läggning.
Kan krocka
Men han erkänner att det finns ett problem här, då olika diskrimineringsgrunder kan krocka. Å ena sidan har kyrkan religionsfriheten på sin sida där de har uppfattningen att ett äktenskap är mellan man och kvinna, å andra sidan finns det homosexuella som kan känna sig diskriminerade för att de inte får tillåtelse att gifta sig i kyrkan.
Men Öyvind Tholvsen menar att en kyrka måste ha rätt att få ha sin linje, och även rätten att tillsätta ledare som ställer sig bakom läran. Något som också får stöd i utredningen "Statens stöd till trossamfund" som gått igenom frågan grundligt.
Läs mer | Hasse Boström: Osaklig kritik mot församlingar som följer lagen
Så att utifrån detta ändra på församlingens äktenskapssyn är inte aktuellt.
– Vi menar att äktenskapet är en ordning instiftad av Gud för en man och en kvinna. Det är så vi förstår Guds vilja, det är så vi uppfattar Bibelns undervisning om äktenskap.
Att staten har en annan syn på saken har han full förståelse för, och heller inget emot.
Inför ny ordning
Själv tycker han att det här skulle kunna lösas genom att införa en civilrättslig ordning där staten ansvarar för äktenskapet, där sedan trossamfund i efterhand får ge sin välsignelse för den som önskar. Lugnetkyrkan i Falun tillhör Evangeliska frikyrkan (EFK), ett trossamfund som redan sagt ifrån sig vigselrätten, och Öyvind Tholvsen uppmanar nu andra trossamfund att följa efter.
– Vi tycker att staten ska sköta sitt och kyrkan ska sköta sitt. Sedan går det att hitta meningsfulla samarbeten med ömsesidigt förtroende.
I P4 Dalarnas rapportering framgår det att Falun kommun har övervägt att säga upp avtal med församlingen, hur går det med den saken?
– Inga avtal har sagts upp. Vi har haft ett bra samtal med kommunen. De hyr en lokal av oss för att bedriva förskoleverksamhet och de hyr också in sig i vår konferensanläggning. Det gäller också region Dalarna och högskolan, säger Öyvind Tholvsen.
– Vi tycker att det skulle vara ett riktigt bakslag för det öppna demokratiska samhället om kommunen, regionen och högskolan inte skulle kunna hyra våra lokaler på grund av att vi har en annan äktenskapssyn. Det skulle vara en förlust för det fria och demokratiska Sverige och det skulle vara en förlust för Falun om vi inte skulle kunna samarbeta för att vi tycker olika, exempelvis när det gäller äktenskapsfrågan.