Nyheter

Lula segrade - lyckades matcha Bolsonaros uppvaktning av evangelikala

Lovar bekämpa fattigdom och återställa landets internationella anseende.

Publisert Sist oppdatert

Utmanaren Luiz Inácio ”Lula” da Silva verkar få en ny chans som brasiliansk president. Hans största utmaning blir att ena ett kraftigt polariserat land. Rösterna fördelades mycket jämnt mellan honom och den sittande presidenten Jair Bolsonaro.

Brasiliens valmyndighet förklarade sent på söndagen utmanaren, den 77-årige Lula, till segrare. Med knapp marginal, 50,9 procent, vann han över den sittande presidenten Jair Bolsonaro, som fick 49,1 procent av rösterna. I den första valomgången, den 2 oktober, fick Lula 48,8 procent av rösterna och Jair Bolsonaro 43,2 procent.

Lula har varit Brasiliens president under två mandatperioder tidigare, 2002 och 2006. Sedan dess har ekonomin bromsat in betydligt, och Lula själv varit indragen i en korruptionsskandal. Nu väntar honom stora utmaningar, om resultatet står sig.

I talet sitt första tal efter segerbeskedet lovar han fattigdomsbekämpning, att stoppa skövlingen av Amazonas och att återupprätta landets förtroende internationellt.

– Vi har en plikt att garantera att alla brasilianare kan äta frukost, lunch och middag varje dag och det kommer återigen att bli min regerings prioritering, säger Lula enligt TT.

Många fattiga

Även om Jair Bolsonaro i valrörelsen kunnat peka på viss ekonomisk framgång beräknades förra året nästan en tredjedel – 63 miljoner människor – leva på motsvarande under ett tusen kronor i månaden. Detta enligt tankesmedjan och lärosätet FGV, skriver TT.

De som röstat på Lula har pekat på nedskärningar inom utbildning, hälso- och sjukvård och miljöpolitik, och har varnat för att fler vapen dessutom inte ger större säkerhet.

När tidningen el Pais listar sju skäl till att Lula vann valet kommer rädslan för auktoritärt styre högst upp. Jair Bolsonaro har inte bara utsett militärer till höga regeringsposter, utan också antytt att han inte skulle godkänna en valförlust. Hans slapphänta och rent av nonchalanta inställning till coronapandemin låg honom också i fatet.

Även Luiz Inacio "Lula" da Silva har uppvaktat landets evangelikala kristna. Här under ett politiskt möte med evangelikala företrädare i Sao Gonçalo utanför Rio de Janeiro i september.

Lula har också till en viss del lyckats matcha Jair Bolsonaros uppvaktning av de evangelikalt troende och kunnat övertala en del om att han, tvärtemot vad rivalen hävdat, inte ville förbjuda kyrkor. Däremot har han flera gånger sagt att religion borde vara en privatsak, och inte användas som politiskt slagträ.

Predikat om Bolsonaro-seger

Många evangelikala ledare har både bett för och predikat om att segern borde gå till Jair Bolsonaro, vilket Dagen berättade om nyligen. Han har utmålats som familjens och självaste Brasiliens försvarare, medan Lula och hans parti, Partido do Trabalhadores, associerats med korruptionsskandaler och kommunism.

Det var efter det att Lula avgått som president 2010 som han mot sitt nekande drogs in i oegentligheterna kring det statliga oljebolaget Petrobas, där han anklagades för att ha tagit emot mutor från byggföretaget OAS i utbyte mot lukrativa kontrakt med oljejätten.

År 2017 dömdes Lula till nästan tio års fängelse. Samma år som Jair Bolsonaro kom till makten, 2018, låstes Lula in och tillbringade 18 månader i fängelse. Han frikändes av landets högsta domstol förra året, sedan den funnit en av domarna som dömde honom som partisk.

Fakta: Brasilien

  • Världens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer är Brasilien nästan lika stort som hela Europa.
  • Befolkningen uppskattas till över 215 miljoner, vilket placerar Brasilien på sjätte plats i världen.
  • När portugisiska sjöfarare kom till området för ungefär 500 år sedan fanns där olika folkgrupper med sammanlagt cirka 7 miljoner invånare.
  • Under följande århundraden koloniserade Portugal i stort sett hela nuvarande Brasilien. Landet blev självständigt på 1820-talet.
  • Källa: TT
Powered by Labrador CMS