Nyheter
M: Surrogatmödraskap ska tillåtas i Sverige
Moderaterna vill att frivilligt surrogatmödraskap utan ersättning utreds i Sverige. – Det finns många lagar som reglerar adoption, men inga när det gäller surrogatmödraskap, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson.

Moderaterna har sedan länge arbetat med frågan om surrogatmödraskap. I veckan kom ett utspel där moderaterna skriver om nödvändigheten av att arbeta för att ett ”reglerat surrogatmödraskap” ska tillåtas i Sverige. De skriver:
”Ett ansvarsfullt föräldraskap bygger på förmågan att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg - oberoende av hur barnet blivit till, föräldrarnas sexuella läggning och om föräldrarna lever i en parrelation”.
Det handlar enbart om så kallat altruistiskt surrogatmödraskap, betonar den socialpolitiska talespersonen Camilla Waltersson Grönvall.
– Vi försöker fokusera på att det handlar om ett kärleksfullt föräldraskap. Många barn far illa i Sverige i dag och det viktigaste för ett barn är att man som förälder ger kärlek och trygghet, säger hon till Dagen.
Ingenting som reglerar
Camilla Waltersson Grönvall säger att bakgrunden till förslagen bland annat är att det saknas lagar som reglerar surrogatmödraskap i Sverige. Därmed hamnar dessa barn i ett juridiskt ”limbo” och det uppstår stora problem bland annat när det gäller sjukförsäkring och laglig status.
– Det är orimligt att vi försöker låtsas att de här barnen inte finns. När det gäller adoption finns en rad lagar, men det finns ingenting som reglerar surrogatmödraskap.
– Om man talar med dessa familjer framkommer att allt från föräldraförsäkring till försäkringsskydd är problematiskt.
Själv tycker hon att termen ”surrogatmödraskap” är något missvisande.
– Jag ser hellre att man talar om värdmödraskap, det är ett mer rättvisande namn för vad det handlar om.
Läs även | Surrogatmödraskap är ingen framkomlig väg
Fördömer handel med kroppar
Camilla Waltersson Grönvall säger att hon själv ”fördömer” all ”handel med kvinnors kroppar” och att det är viktigt att skilja altruistiskt surrogatmödraskap från kommersiellt.
– Jag vill vända uppmärksamheten mot alla de fall där till exempel modern är drabbad av cancer och inte längre är fertil. Där kan till exempel en släkting bära barnet. I dag är man tvungen att åka utomlands för att ordna detta.
– Det ska vara upp till mig som kvinna om jag vill fatta beslutet att bära ett barn för till exempel min syster eller svägerska.
Finns det då inte en risk för att en lagstiftning runt surrogatmödraskap är första steget runt en lagstiftning som sedan kan komma att utvidgas ytterligare?
– Nej det handlar inte om ett ”sluttande plan”, det är helt ogrundat, säger Camilla Waltersson Grönvall.
– Här handlar det bara om surrogatmödraskap utan ersättning. Det är vår utgångspunkt. Jag menar att vi nu behöver en utredning som särskiljer det altruistiska från det kommersiella.
– Vi kommer att arbeta vidare med frågan under hösten, och då också komma med förslag på hur vi ska kunna gå vidare i arbetet.
Har ni lyft frågan just nu därför att det snart är dags för Prideparad i Stockholm?
– Nej, det har ingenting med Pride att göra. För oss är det en långsiktig fråga som vi har arbetat med sedan 2010. Det var en av de första motionerna jag skrev när jag kom in i riksdagen, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Läs även | KD: Vi ska inte gå den vägen