Nyheter

Majoritet står bakom nya kyrkohandboken

UPPSALA. Mycket tyder på att den nya kyrkohandboken kommer att antas. Men kyrkostyrelsen får i uppdrag att jobba vidare med musiken, för att gå kritiker till mötes.

Boel Hössjer Sundman, präst och forskare och Solveig Ininbergs, projektledare för kyrkohandboksrevisionen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Boel Hössjer Sundman, präst och forskare och Solveig Ininbergs, projektledare för kyrkohandboksrevisionen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Publicerad Senast uppdaterad

Vid lunchtid i tisdags, mitt under brinnande debatt på kyrkomötet i Uppsala, kom det yrkande som ser ut att fälla avgörande i den stora striden om kyrkohandboken.

Gruppledarna för de fyra nomineringsgrupperna S, POSK, C och BA, det vill säga kyrkomötets stora aktörer, hade kommit överens om ett förslag att godkänna kyrkohandboken. Och för att komma överens valde de att gå alla kritiska kyrkomusiker till mötes, och gav kyrkostyrelsen i uppdrag att arbeta vidare med kompletterande musik.

Behöver inte tas på kyrkomötet

Det ska ske genom en kommitté av sakkunniga musiker och teologer, och förslaget innebär att några nya beslut inte behöver tas på kyrkomötet.

– Vi gör det här för att stärka relationen mellan kyrkomötet och två andra parter, den ena är församlingarna och den andra är kyrkomusikerna, säger Hans-Olov Andrén, gruppledare för POSK, till Dagen.

– Nu får församlingarna ta emot den nya kyrkohandboken, och börja jobba med den, och det hade inte varit kul om många på kyrkomötet hade röstat emot, säger han.

Tror på bred uppslutning

Nu tror han på en bred uppslutning på förslaget, och att kyrkohandboken efterhand kommer att kunna introduceras i verksamheten. Och på sikt ska den också kompletteras med ny musik, enligt gällande förslag.

– I och med detta ger vi kyrkostyrelsen ett tydligt uppdrag att jobba vidare med musiken, säger Hans-Olov Andrén.

Hur det hela kan komma att se ut i praktiken är svårt att säga, men han jämför med psalmboken från 1986, där tillägg efter tillägg kommit med årens lopp.

På torsdag sker själva omröstningen, och även om en majoritet sluter upp bakom yrkandet är alla inte nöjda med förslaget. Exempelvis Dag Sandahl från Frimodig kyrka.

– Den här kyrkohandboken är patetiskt mycket sämre, säger han till Dagen.

Dag Sandahl har under debattens lopp konsekvent kritiserat kyrkohandboken, som han menar står för en teologi som går ifrån mycket av kyrkans klassiska lära. Trots sin besvikelse är han inte förvånad att det nu finns en majoritet som ser ut att klubba igenom handboken.