Nyheter
Många rektorer vill se ny skollag
Mer än 99 procent av Sveriges rektorer anser att man kan sjunga ”Nu tändas tusen juleljus” på skolavslutningar. Samtidigt anser knappt hälften av rektorerna att skollagen behöver förtydligas, enligt en undersökning som Dagen har gjort.

Medan utbildningsminister Jan Björklund och Skolverket har diskuterat vad som är tillåtet och inte tillåtet vid skolsamlingar och skolavslutningar i kyrkor har landets rektorer fattat beslut om hur deras skolor konkret ska agera.
Enligt Dagens undersökning har 55 procent valt att ha skolavslutningen i skolans lokaler medan 33 procent kommer att vara i en kyrka.
Kontrollerar utformningen
Drygt 80 procent av rektorerna som har valt en kyrka svarar att de kontrollerar utformningen av samlingen ”ganska mycket” eller ”fullständigt”.
– Jag har möte med de i kyrkan som skall delta och jag berättar om våra krav för att kunna uppfylla skollagen – det samarbetet fungerar fint, säger en rektor medan en annan berättar att han/hon kollade vilka sånger som skulle sjungas innan adventssamlingen.
Enligt skollagen får det inte förekomma någon trosbekännelse i samband med undervisningen. Men trots att det står ”Och över stad och land i kväll går julens glada bud. Att född är Herren Jesus Krist, vår frälsare och Gud” i psalmen Nu tändas tusen juleljus svarar mer än 99 procent av rektorerna att hela sången är ett okej inslag i skolavslutningarna. 86 procent svarar samtidigt att hela ”Stilla natt” också är ett tillåtet inslag.
Känsligare med välsignelsen
Mer känsligt blir det när det gäller läsning av julevangeliet (38 procent säger ja), anförande där präst/pastor talar utifrån det kristna julbudskapet (28 procent) och präst/pastor läser välsignelsen över eleverna (8 procent).
– Jag är tveksam till julevangeliet, trots att det borde kunna läsas. Vi undervisar om kristendomen och många lärare läser säkert evangeliet. Det blir dock mer på sin spets, om en präst gör det. Viktigast är att lärarna informerar eleverna innan och efter, varför vi har avslutningar i kyrkan. Har själv muslimska barn på mina skolor som närvarar. Bara positivt, säger en rektor.
Tre fjärdedelar av rektorerna anser att Skolverkets nya – och ifrågasatta – direktiv inte har påverkat deras syn på skolavslutningar i kyrkor. 43 procent säger samtidigt att skollagen behöver förtydligas när det gäller frågan om skolavslutningarna.
– Eftersom så många känner sig osäkra, även jag, finns det tolkningsutrymme, säger en rektor, som dock är i minoritet eftersom 44 procent av rektorerna anser att lagen inte behöver ses över.
– Skollagen är tydlig men jag anser att politiska företrädare är ute på hal is emellanåt, säger en annan.
När det gäller själva diskussionen om skolavslutningar i kyrkor är rektorerna väldigt splittrade i sina åsikter.
Absurd, överdriven, ambivalent, viktig, avsaknad av sunt förnuft, onyanserad, ologisk, polariserad, tröttsam, löjlig, full av fördomar, pinsam och feg samt ”storm i en ankdam” är några av kommentarerna som de har lämnat i undersökningen.
Kritiserat ministrarna
Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, har kritiserat utbildningsminister Jan Björklund, men också socialminister Göran Hägglund, för deras snabba ifrågasättande av Skolverkets nya riktlinjer.
– Som statsråd måste man stå upp för sina beslut och stödja den myndighet som tolkar lagen. Det skapar bara handlingsförlamning när man så snabbt går ut och kritiserar. Om det inte blev som man hade tänkt sig bör man i stället arbeta parlamentariskt brett för att ändra lagstiftningen, säger han till Dagen.
Matz Nilsson berättar även att förbundet har fått många positiva reaktioner från sina medlemmar tack vare engagemanget i frågan.