Nyheter

Många svenskar tar hemligheter med sig i graven

“Tills döden skiljer oss åt” - ny undersökning om svenska folkets syn på döden

Publisert Sist oppdatert

En kvarts miljon svenskar bär på en hemlighet som de vill ska avslöjas först efter att de gått bort, enligt en ny undersökning.

Begravningsentreprenören Conny Solberg tror att många skäms för de jobbiga hemligheterna. De bär på en rädsla för hur familjen ska reagera om de får höra jobbiga hemligheter, men så behöver det inte bli, menar han.

– Det är lätt att enbart tro att något har dolts på grund av att det är tungt eller jobbigt att berätta. Men en hemlighet kan också vara något som är fint och härligt eller omtänksamt, säger han till Kyrkans tidning.

Men när det uppdagas att det finns barn som ingen vetat om blir följden ofta en sorg och frustration hos de efterlevande. Ett sådant besked påverkar de minnen som finns kvar av den som gått bort. Den typen av hemligheter är dock inte så vanliga, menar han.

Göra upp en plan

Conny Solberg tipsar om att det kan vara bra att tänka igenom hur man vill ha det i tid, och sedan göra upp en plan för detta. Hans tips till den som tvekar inför detta är:

– Våga! Många målar upp hjärnspöken och scenarier kring hur illa det kan gå om man berättar. Problemet är att man då ofta går och mår dåligt över någonting som hade kunnat förklarats, och glömmer att leva sitt liv fullt ut.

– Om man ska skriva upp någonting i sitt Vita arkiv vill jag tipsa om att vara tydlig då otydlighet riskerar att skapa fler frågor som man då inte kan svara på. Ha förtroende för dina medmänniskor, det kommer kännas bra.

Studien ”Tills döden skiljer oss åt” är gjord av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av begravningsfirman Fonus. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer. Totalt gjordes 4 772 intervjuer mellan 9 och 15 september 2022.


Powered by Labrador CMS