Nyheter
"Många troende socialdemokrater har suttit i s-regeringar"
Dagen har talat med riksdagsledamöter från olika partier och ställt frågan: Kan man vara minister och samtidigt ha en tydlig religiös tro?

Morgan Johansson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna:
– Självklart. Många troende socialdemokrater har suttit i s-regeringar. Men det återstår att se om Svantesson står bakom till exempel aborträtt och homosexuellas rättigheter, som hittills varit regeringens politik. Om hon inte gör det så kommer hon att få lämna regeringen.
Peter Rådberg, riksdagsledamot för Miljöpartiet:
– Ja, men regeringen Reinfeldt tar ju naturligtvis en risk om statsministern utnämner ministrar med åsikter som inte harmonierar med regeringspolitiken. Men Elisabeth Svantesson har ju förklarat att hon står bakom abortlagstiftningen, och då ser jag inget problem.
Fredrik Malm, riksdagsledamot för Folkpartiet:
– Jag ser inga hinder för det. För min del är religionen en privatsak och något man beslutar om själv. Jag har heller ingen anledning att ifrågasätta den bedömning som statsministern gjort när han utnämnt Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister.
Maria Abrahamsson, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och riksdagsledamot för Moderaterna:
– Självklart ska inte religiös tro och församlingsengagemang vara diskvalificerande för politiska uppdrag. Ytterst sett är det väljarna som bestämmer.
Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna:
– Absolut. Att det skulle betraktas som ett lik i garderoben att ha en tro tycker jag är snedvridet och osakligt. Som minister måste man kunna belysa komplexiteten i exempelvis abortfrågan, även om man ställer sig bakom nuvarande lagstiftning.
Dagen har även sökt företrädare för Vänsterpartiet och Centerpartiet, men dessa har inte gett något svar.
Chockas av reaktionerna
Reaktionerna kring Svantessons tidigare engagemang i Livets ord och Ja till livet har varit starka i sociala medier under tisdagen. Svantesson får dock stöd från annat håll.
På Aftonbladets debattsida problematiserar religionsvetaren Eli Göndör den svenska synen på tro, som han menar är "unikt aggressiv". Han påpekar att i samma stund som sekulära röster försöker förhindra människors utveckling eller karriär på grund av deras religiösa övertygelse, går en central demokratisk tanke förlorad.
Även statsvetaren Marie Demker är förvånad över det skarpa tonläget.
– Jag är själv troende och jag är lite chockad över hätskheten i kommentarerna och förvånad över att detta ges så enormt stort utrymme, säger hon till TT.
Hon får medhåll av Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet som bland annat forskar på religion och politik.
– Vad man ska skilja på i den här diskussionen är religionsfrihet och de politiska frågor hon har engagerat sig i. Abortmotstånd och hbt-rättigheter är exempel på politiska frågor. Däremot är det mer svårförståeligt att man diskuterar hennes religionsutövning och anslutning till en lokal församling, säger han till TT.