Nyheter
Många turer om prästens roll i skolavslutningar
Redan för ett år sedan såg det ut som om riksdagen skulle få majoritet för en lagändring, som öppnade upp för konfessionella inslag vid skolavslutningar. Då raserades allt av ett plötsligt infall från Sverigedemokraterna.

Viljan att förtydliga skollagen, och göra det möjligt med konfessionella inslag vid skolavslutningar, fanns redan under förra mandatperioden då Alliansen satt vid makten. Kristdemokraterna har varit väldigt måna om denna lagändring, och dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (L) tyckte också att ändringen behövdes.
Men någon lagändring hann de aldrig att fixa under tiden vid makten, utan det förslag som lades fram skulle klubbas igenom i opposition var det tänkt. Då behövde Alliansen stöd av SD.
Men SD fick i sista stund kalla fötter, och reagerade kraftigt på en formuleringsändring som tillkommit, där ordet "kulturarv" föll bort ur det ursprungliga förslaget. Det var mer eller mindre vid sittande bord de ändrade sig, och efteråt var KD-politikern Annika Eclund märkbart irriterad, inte minst eftersom SD hade varit med på noterna hela vägen.
– Nu är vi tillbaka på ruta ett, sa hon då, 11 juni 2015, till Dagen.
Några månader senare var SD:s partiledare Jimmie Åkesson ångerfull då han i en partiledardebatt i oktober fick hård kritik från KD-politikern Andreas Carlsson.
– Frågan hade beretts och det fanns en majoritet, men i slutjusteringen backade ni och stoppade slutresultatet. Nu är vi kvar i samma osäkra läge inför advent och jul, med de onödiga debatter om vilka psalmer man får sjunga, sa Andreas Carlsson.
– Lägg fram förslaget igen så ska vi se till att fixa det, var Jimmie Åkessons spontana svar.
Och det är alltså vad som skett. Den här gången var det ingen som satte stopp då utbildningsutskottet träffades för att justera protokollet, där alltså en majoritet i riksdagen är för en lagändring.
Men med tanke på alla turer är det kanske bäst med att vänta med hallelujarop. Även om det bara borde vara en formalitet kvar, så är det ändå inte förrän riksdagens parlamentariker tryckt på ja-knapparna som själva lagändringen är på plats.