Nyheter
Marabou-bojkott sprider sig - Torp ser över sitt utbud inför konferensen
Christer Aadland, Torpkonferensen: Att bojkotta är helt rimligt med tanke på hur det ser ut.

Svenska försvaret, SJ och flera resebolag har beslutat sig för att sluta sälja produkter från Marabou, efter att kedjan Mondelez som äger Marabou har svartlistats av Ukraina för sina Rysslandskopplingar. Även i kristna led får bojkotten återverkningar.
– Jag ska ringa och kolla med butiken som kommer hit under Torpkonferensen, säger Christer Aadland.
Det var för två veckor sedan som Ukraina svartlistade Mondelez, som äger svenska Marabou. Mondelez har även tre fabriker i Ryssland som de fortsatt driva trots kriget som pågår. Ukrainska regeringen skriver på sin informationssajt War and sanctions att Mondelez bidrog till ryska staten med skatter som år 2022 uppgick till 61 miljoner dollar.
Stopp inom fotbollen
Detta är bakgrunden till att svenska Marabou dras in i bojkotten, trots att deras produkter tillverkas i Sverige. Under början av veckan har allt fler svenska företag och även myndigheter nu beslutat att delta i bojkotten och sluta köpa in Marabouprodukter. Hit hör SJ, försvaret, reseföretaget Stena Line och flygbolaget Norwegian. Även Svenska fotbollförbundet har nu meddelat att kampanjer och exponering som innefattar Marabou ska stoppas.
Bojkotten uppmärksammas också i sociala medier, liksom i kristna sammanhang. Christer Aadland som är projektledare för Evangeliska frikyrkans stora Torpkonferens som snart drar i gång, säger att det inte i dagsläget finns något beslut angående bojkott. Men han tror att om Marabou finns i utbudet under konferensen, kommer detta märke troligen inte att få någon vidare försäljning. Han säger också att de ska se över sitt utbud.
”Vi har en medveten publik”
– Vi har en butik som kommer hit och säljer. Vi har inte sagt något om att vi inte vill ha Marabou med, men jag ska ringa och kolla med butiken. Då ska jag säga att det inte är någon mening med att ta med Marabou hit, för troligen kommer ingen att vilja köpa. Vi har en väldigt medveten publik.
Torp har också en mindre kiosk som man driver i egen regi. Där finns inte Marabou, säger Christer Aadland. Han tycker också att den bojkott som sker nu är förståelig.
– Att bojkotta är en helt rimlig tanke, säger han.
”Emotionellt laddat”
Pingströrelsens Nyhemskonferens är en annan stor konferens som snart drar i gång. Anna-Carin Rabnor som sitter i styrelsen för konferensen säger till Dagen att det i nuläget inte finns något beslut eller några tankar kring bojkotten av Marabou, men ber att få återkomma i frågan.
Mondelez har svarat på kritiken från Ukraina i ett uttalande från den svenska pressavdelningen under helgen, där de säger att de ”inser att detta är en emotionellt laddad fråga”. De påpekar att de ger bidrag till organisationer som Rädda barnen och Röda korset. De skriver också att de har ”begränsad verksamhet i Ryssland” och att de också har fördömt kriget.
Kris-och kommunikationsexperten Heidi Wold säger till Svt Nyheter att Marabou är ett starkt varumärke, som troligen kommer att återhämta sig – såvida inte bojkotten blir långvarig. Hon betonar att moraliska beslut i dag är viktiga för företagen.
– Man behöver ta in att världen ser annorlunda ut i dag, säger hon.
Moraliska frågor allt viktigare
Moraliska frågor är ofta de viktigaste när det gäller bojkotter av varumärken för svenskar – inte hur nöjda eller missnöjda konsumenterna är av själva varan. Rapporten ”Sweden: The Brand Boycotter” från YouGov 2017 visar att 29 procent av svenskarna då hade bojkottat ett varumärke som en direkt följd av en skandal eller ett negativt rykte.
De huvudsakliga orsakerna till bojkott av ett märke var då miljöskada, orättvis behandling av anställda, medveten mörkläggning av information och att företaget stödjer politiker/ett parti/en rörelse som konsumenten inte stödjer var de vanligaste orsakerna till bojkott, skriver Packnews, ett magasin från förpackningsbranschen.