Nyheter

“Markanta skillnader mellan svarta och vita evangelikaler”

Magnus Hagevi inte förvånad över att få demonstranter i Washington DC var svarta

Magnus Hagevi.
Enligt Magnus Hagevi präglas vita evangelikaler, med historiskt starka band i södra USA och i de tidigare slavstaterna, av att tillhöra majoritetsreligionen.
Publisert Sist oppdatert

På onsdagen stormades Kapitolium av Trumpanhängare. Det är oklart om några av dessa var evangelikaler, men ytterst få av demonstranterna var svarta. Statsvetaren Magnus Hagevi är inte förvånad.

Magnus Hagevi har undersökt skillnader mellan svarta och vita evangelikaler i USA samt frikyrkomedlemmar i Sverige. När det gäller amerikanska evangelikaler konstaterar han att det finns “betydelsefulla skillnader mellan svarta och vita”.

Han exemplifierar med att medlemmar i svarta evangelikala kyrkor, där de flesta svarta amerikaner är medlemmar, ofta röstar på Demokraterna och att medlemmarna är mer positiva till migration samt till miljöåtgärder. Däremot är skillnaderna inte lika tydliga när det gäller vissa teologiska frågor kopplade till bland annat abort och samkönade relationer.

“Underifrånperspektiv”

Enligt Magnus Hagevi präglas vita evangelikaler, med historiskt starka band i södra USA och i de tidigare slavstaterna, av att tillhöra majoritetsreligionen.

– Svarta evangelikaler har i stället ett “underifrånperspektiv, vilket tenderar att även stämma in på den frikyrkliga traditionen i Sverige”, säger han till Dagen.

Många av individerna som tog sig förbi avspärrningarna passade även på att ta mobilbilder av sig själva inne i Kapitolium.

– Jag såg en person på Twitter som kommenterade en av bilderna genom att skriva att det är ett vitt privilegium att inte bli skjuten för agerandet, säger Magnus Hagevi och tillägger att risken är överhängande att en person med annan hudfärg hade blivit skjuten för samma typ av intrång.

Våldsamma demonstranter vid kongressbyggnaden i USA.

Ofta ganska svag koppling till kyrkor

I samband med demonstrationerna vid kongressbyggnaden i USA:s huvudstad syntes flera religiöst inspirerade plakat – även bland människor som befann sig nära avspärrningarna långt fram. Magnus Hagevi menar att det är svårt att tolka betydelsen av detta. Flera undersökningar har visat att många av de som beskriver sig som evangelikaler har en ganska svag koppling till kyrkor.

– De utgår i stället från att de röstar på Trump och att de därmed är evangelikala. Därför är det också svårt att veta hur de som höll i plakaten faktiskt tänker.

Powered by Labrador CMS