Nyheter

Markovits beklagar stängning av S:ta Claras natthärbärge

Domprosten i Stockholms domkyrkoförsamlingen har hamnat i hetluften efter natthärbärgesbeslutet

Marika Markovits, Stockholms Stadsmission
Marika Markovits, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, blev hårt angripen av Maria Ludvigsson i en ledarartikel i Svenska dagbladet.
Publisert Sist oppdatert

Domprost Marika Markovits beskrivs ha portat människor i hemlöshet i och med att S:ta Clara kyrka tvingats stänga sitt natthärbärge. Själv säger hon att bilden är helt fel och att hon själv arbetar för att ha kvar härbärget.

Stängningen av S:ta Claras natthärbärge har väckt uppmärksamhet och satt de hemlösas situation i fokus. Marika Markovits är domprost i Stockholms domkyrkoförsamling och har varit med att fatta beslutet om nedstängning av verksamheten, efter besked från försäkringsbolagets Kyrkans försäkring.

Vad säger du om det uppkomna läget?

– Att det är väldigt beklagligt att den här verksamheten inte kan bedrivas, den fyller en viktig funktion för människor i utsatt livssituation, säger Marika Markovits till Dagen.

Hon berättar att hon förra våren blev informerad om att försäkringsbolaget Kyrkas försäkring ställde krav på vissa förändringar och att hon, tillsammans med domkyrkoförsamlingens kyrkoråd och fastighetsförvaltare, sedan dess försökt hitta en lösning.

– Det krävdes väldigt många åtgärder för att säkerställa brandskyddet, men vi trodde att det skulle vara möjligt att fortsätta med natthärbärget om vi genomförde dem, säger hon.

Men sedan kom försäkringsbolaget med ett slutgiltigt utlåtande och det visade sig att det inte var en brandskyddsfråga, utan en försäkringsfråga, där byggnaden inte skulle ha ett försäkringsskydd om natthärbärgesverksamheten bedrevs. Efter det blev det omöjligt att låta verksamheten fortsätta. Beslutet fattades av kyrkorådet i december.

Minnesstund för Carl-Erik Sahlberg, S:ta Clara, Stockholm.
Clara vinter heter natthärbärget som S:ta Clara kyrka bedriver.

Hård kritik

Nedstängningen av härbärget fick ytterligare uppmärksamhet efter att KD-ledaren Ebba Busch klev in i kyrkan och övernattade där, för att visa sitt stöd för arbetet.

Nu har Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, skrivit en kritisk ledartext där hon går till hårt angrepp på domprost Marika Markovits som hon menar portar de hemlösa som i vinterkylan är i akut behov av en sovplats.

Vad säger du om kritiken?

– Att den här skribenten har en egen agenda när hon skriver. Texten har ganska lite med de fakta och beslut som är fattade att göra. Kyrkportarna är inte stängda, S:ta Clara har haft öppet men ändrat så man inte kan sova på madrasser eftersom det är vad försäkringsbolaget vände sig emot.

Marika Markovits anklagas också i SvD-texten för att inte stå upp för civilsamhällets viktiga roll när det gäller de hemlösas situation, efter att hon skrivit ett brev till S:ta Clara och förklarat att det ytterst är kommunens ansvar att ge människor tak över huvudet.

– Jag har jobbat 17 år i Stockholms stadsmission och vet mycket väl att den här typen av ganska enkla övernattmöjligheter har stor betydelse, säger Marika Markovits efter kritiken.

Civilsamhället viktigt

Hon fortsätter med sin poäng, att den ideella sektorn inte kan lösa frågan om hemlöshet på egen hand utan att det yttersta ansvaret trots allt vilar på det offentliga. När hon därför vädjar om hjälp av kommunen för att härbärget tvingas stänga handlar det inte om att måla upp några motsatsförhållanden mellan offentligt och idéburet. Tvärtom handlar det om att samarbeta, för att ge bästa möjliga hjälp till de människor som lever i hemlöshet.

Kyrkans kulturarv

Nedstängningen av kyrkans härbärge har också skapat en debatt om kyrkans kulturarv anses så pass värdefullt att man inte kan bedriva viss social verksamhet i lokalerna. Det blev mycket konkret då natthärbärget fick stängas efter krav från ett försäkringsbolag.

Är kulturarvet viktigare än diakonin?

– För mig har det varit självklart att det inte råder en konflikt mellan kulturarv och diakoni. Dessa uppdrag är förenliga med varandra, säger Marika Markovits.

Hon säger att flera olika grupper då och då övernattar i kyrkolokaler, som konfirmander, pilgrimer och det har hänt att man även upplåtit kyrkan åt flyktingar. Som domprost har hon heller inte motsatt sig ett natthärbärge.

– Samtidigt har kyrkan tagit på sig ett kulturarvsförvaltande uppdrag, det kan vi inte upphöra med, säger hon.

Svenska kyrkan tar exempelvis emot ekonomiskt bidrag från staten för att förvalta det kyrkliga kulturarvet.

– Men det är ingen som vill att kyrkor ska förvandlas till museer. Det är snarare ett levande kulturarv vi förvaltar och kyrkorummen ska leva och används som de gjorts i århundraden, och sedan lägger vi till nya årsringar med nya verksamhetsformer.

Frågan är nu bara hur situationen i S:ta Clara ska lösas, om det ska fortsätta finnas ett natthärbärge i den pampiga kyrkan mitt i Stockholm eller om man ska hitta andra lokaler. Marika Markovits vill inte spekulera i hur det kommer att sluta, utan avvaktar med ytterligare kommentarer tills en lösning är hittad.

Fakta: S:ta Claras natthärbärge

  • Två nätter i vecka har S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm öppnat kyrkan för hemlösa.
  • Natthärbärget tvingades dock att stänga efter krav från Kyrkans försäkring och beslut från kyrkorådet i Stockholms domkyrkoförsamling.
  • Nu försöker man hitta en lösning på hur härbärget ska kunna drivas vidare.
Powered by Labrador CMS