Nyheter

Martin Modéus på besök i Israel och Palestina: ”Det finns en sorg”

Martin Modéus smälter sina intryck efter att ha mött krigsdrabbade

Sani Ibrahim Azar, biskop för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet samt ärkebiskop Martin Modéus under Martin Modéus besök i Mellanöstern.
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus firade bland annat gudstjänst tillsammans med Sani Ibrahim Azar, biskop för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet.
Publisert Sist oppdatert

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus har spenderat de senaste dygnen i Israel och på Västbanken. Där har han mött stor sorg och rädsla.

– Om man ska sammanfatta situationen så är det ett förskräckligt läge här, säger han till Dagen.

Redan på fredagskvällen – kort efter ankomsten till Israel – fick Martin Modéus personlig erfarenhet av det pågående kriget. Han befann sig i en synagoga i Jerusalem för att välkomna sabbaten, men gudstjänsten fick avbrytas efter bara fem minuter på grund av att flyglarmet gick.

– Så då fick vi gå ner i skyddsrummet. Och det är klart, det var en stark upplevelse, men den starka upplevelsen i det var att det var samma gudstjänst som hade bärkraft både i synagogan och i skyddsrummet och det var ett budskap om fred, människokärlek, säger han.

Bakgrunden till resan var samtal mellan Martin Modéus och Sani Ibrahim Azar, biskop för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet, Svenska kyrkans systerkyrka i området. Martin Modéus berättar att han nyligen fick en inbjudan och att han tackade ja eftersom han förstod att besöket var viktigt.

– Det var viktigt för dem att inte känna sig ensamma utan sedda. Så därför bestämde jag mig för att åka ner så fort det gick.

Har mött kristna, judar och muslimer

Under den fem dagar långa resan har Martin Modéus besökt en rad olika platser. Utöver Jerusalem även byn Beit Sahour, strax öster om Betlehem på Västbanken, samt Betlehem och Ramallah. Han har mött såväl kristna som judar och muslimer.

Under en resa till Israel / Palestina besökte ärkebiskop Martin Modéus bland annat en skola i Beit Sahour, strax öster om Betlehem på Västbanken.
Under en resa till Israel / Palestina besökte ärkebiskop Martin Modéus bland annat en skola i Beit Sahour, strax öster om Betlehem på Västbanken.

Hur märks det att det pågår ett krig i regionen?

– Det märks i hela samhället. Man ser det rent fysiskt naturligtvis genom militärer som rör sig, svarar ärkebiskopen och tillägger att stämningen är tryckt.

– Det finns en sorg och en rädsla som går igenom alla de sammanhang där vi har varit. Det är ett förskräckligt läge här. Det är ett fasansfullt våld i Gaza. Det finns gisslan i tunnlarna under Gaza. Det är en humanitär katastrof utan dess like i Gaza. Det regnar raketer över Israel. Det är eskalerande bosättarvåld på Västbanken i skuggan av Gaza och allt det här spelar in i människors upplevelse. Lite olika beroende på vem man träffar, men det finns där i hela samhället.

På torget i Betlehem har en julkrubba med Jesusbarnet bland rasrester byggts upp. Julkrubban ska symbolisera det pågående kriget i Gazaremsan.
På torget i Betlehem har en julkrubba med Jesusbarnet bland rasrester byggts upp. Julkrubban ska symbolisera det pågående kriget i Gazaremsan.

Inställt julfirande i Betlehem

I normala fall brukar det vara fullt av turister i Betlehem, Jesu födelseort, på Västbanken under advents- och julhögtiden. Dessutom brukar staden vara smyckad med juldekorationer. Men som Dagen tidigare har berättat så har årets festligheter ställts in. Det fick också Martin Modéus erfara när han kom till staden.

– Man firar naturligtvis Jesu födelse med gudstjänst. Men däremot finns inget av allt det här med glädje och julgranar och sådana saker. Det finns inte. Inget julfirande i Betlehem, inga turister. Butiker och hotell är stängda. Torget är tomt. Det är brist på bränsle och mat. Det är inte en festhögtid i år. Det är för mycket sorg helt enkelt. Sorg över alla döda och över det hela tiden pågående dödandet.

Enligt Martin Modéus var besöket från Sverige det första lutherska kyrkobesöket som den lutherska kyrkan i Israel/Palestina har tagit emot sedan kriget bröt ut i oktober.

Ärkebiskop Martin Modéus i samtal med rabbin Tamar Elad-Applebaum i Jerusalem, synagogan Kehilat Zion, under Martin Modéus besök i Mellanöstern.
Ärkebiskop Martin Modéus i samtal med rabbin Tamar Elad-Applebaum i Jerusalem, synagogan Kehilat Zion, under Martin Modéus besök i Mellanöstern.

Vilka signaler har du fått från de kristna företrädare som du har mött? Finns det något som ni från kyrkans sida här i Sverige kan bidra med?

– Ja, det är väl tre saker man talar om. Man talar om förbön, man talar om besök och man talar om att man behöver uppmärksamhet så att man känner att man inte är bortglömd, att man inte är ensam.

En förändring behöver ske

Mitt i allt det fruktansvärda som människorna i Israel och Palestina är med om förklarar Martin Modéus att han har mött en känsla av att något drastiskt behöver ske – att situationen inte kan fortsätta så här. Han berättar att det är signaler som han, oberoende av varandra, har fått från judar, kristna och muslimer.

– Det är liksom en känsla att vi inte kan ha det så här längre. Vi vill inte varandra illa. Så någon sorts försök, att vi måste hitta sätt att tala till det goda i människor och att se det mänskliga i varandra. Och där vill jag understryka att det är inte västerlänningars idéer om hur man borde tycka, utan det är människor här som säger det. Det hör jag på många olika ställen.

Att besöket har varit uppskattat är enligt Martin Modéus uppenbart. Han berättar att han har mött stor tacksamhet. Och han förklarar att hans fokus har legat på att lyssna.

– Det här har inte varit en resa för att göra statements och för att berätta hur det egentligen är, jag har velat lyssna och dela lite fragment av människors vardag och få in i kroppen vad det är de måste kämpa med hela tiden. Så det har varit en välsignelse.

Ärkebiskop Martin Modéus och Sani Ibrahim Azar, biskop för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet under Martin Modéus besök i Mellanöstern.
Ärkebiskop Martin Modéus och Sani Ibrahim Azar, biskop för Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet under Martin Modéus besök i Mellanöstern.

Fakta: Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det heliga landet

  • Kyrkan har sina rötter hos tyska och engelska missionärer som anlände till Jerusalem i mitten av 1800-talet.
  • 1974 blev kyrkan en del av Lutherska världsförbundet där även Svenska kyrkan ingår.
  • Kyrkan består av sex församlingar, i Amman, i Jerusalem och på Västbanken.
  • Sedan 2018 leds kyrkan av Sani Ibrahim Azar.
Powered by Labrador CMS